Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful SRI dă semnalul-surpriză al revenirii la naționalism: 'Un naţionalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit şi recultivat'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Eduard Hellvig

Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat în faţa studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai, că în opinia sa, un naţionalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit şi recultivat şi de cei care au gândire democratică şi echilibrată în statele occidentale, inclusiv in România viitorului, spunându-le că ei sunt cei care pot defini ”un nou sentiment de mândrie, un patriotism pro-occidental, al cetăţeanului român conectat la valori democratice europene şi aspiraţii globale”. El a făcut trimitere la o zicală veche a nemţilor transilvăneni conform căreia ”Prima generaţie luptă, a doua generaţie munceşte şi abia a treia generaţie mănâncă̆”, spunându-le că ei sunt generaţia care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări şi de acumulări.

”Ca o părere personală, cred că un naţionalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit şi recultivat şi de cei care au gândire democratică şi echilibrată în statele occidentale, inclusiv in România viitorului. Voi, cu deschiderea şi educaţia de care vă bucuraţi, puteţi defini un nou sentiment de mândrie, un patriotism pro-occidental, al cetăţeanului român conectat la valori democratice europene şi aspiraţii globale. Puteţi, în acelaşi timp, prin participare şi implicare, să puneţi presiune pe cei din jur, pe instituţii, pe restul societăţii, pentru ca lucrurile în care credeţi să se întâmple”, li s-a adresat Eduard Hellvig studenţilor cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate şi intelligence la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

El le-a spus acestora că cel mai important este să nu renunţe la ideile şi valorile în care cred şi să lupte pentru ele mereu.

„Eu, din păcate, am văzut mulţi prieteni din facultate care au renunţat la ideile generoase pe care le susţineam când eram studenţi, de dragul unor compromisuri pentru putere. Aşa ceva trebuie evitat! Pentru că politica adevărată înseamnă susţinerea unor valori şi a unor principii, nu doar câştigarea puterii. Voi, generaţiile actuale de studenţi, puteţi defini forma şi semnificaţia viitoarelor decade pentru dezvoltarea României. O veţi face trăind într-o societate cu mult mai multe opţiuni decât în urmă cu 30 de ani, mai conectată, mai liberă, mai prosperă, mai echilibrată”, a afirmat Hellvig, amintind o zicală veche a nemţilor transilvăneni pe care a auzit-o foarte des în copilărie, conform căreia ”prima generaţie luptă, a doua generaţie munceşte şi abia a treia generaţie mănâncă̆”.

„O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc şi să lupt. Şi mi se zicea că va veni şi generaţia care va mânca, dar nu va fi generaţia mea. Eu cred că, la scara istoriei României, generaţia care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări şi de acumulări este generaţia voastră. A cetăţenilor care au în acelaşi timp identitate românească, europeană şi globală. Folosiţi-vă această putere cu înţelepciune”, a fost mesajul său pentru studenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.