Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul stabilește un record mondial și atinge 'nivelul de aur'

The Heritage Foundation
Egipt arabia saudita israel siria

Egipul stabilește un record mondial și atinge 'nivelul de aur'

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a felicitat Egiptul pentru progresul său fără precedent în eliminarea hepatitei C, devenind prima țară care a obținut statutul de "nivel de aur" în eliminarea acestei boli, potrivit criteriilor organismului internațional.

Atingerea "nivelului de aur" înseamnă că Egiptul a îndeplinit cerințele programatice care facilitează reducerea noilor infecții cu hepatită C și a deceselor la niveluri care poziționează Egiptul ca fiind o ţară care a reuşit să pună capăt acestei epidemii.

La nivel global, 58 de milioane de oameni trăiesc cu infecție cronică cu hepatită C. Deși nu există un vaccin, boala poate fi vindecată cu tratamente foarte eficiente care durează între opt și douăsprezece săptămâni. Cu toate acestea, la nivel mondial, patru din cinci persoane care trăiesc cu această patologie nu știu că sunt infectate. Dacă nu este tratată sau vindecată, infecția poate provoca boli hepatice și cancer.

Acesta este cancerul care afectează 7.000 de persoane în Spania în fiecare an și pentru care nu există nicio asociere de pacienți din cauza stigmatizării sociale.

Context

Egiptul a diagnosticat 87% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită C și a oferit tratament curativ pentru 93% dintre acestea, depășind obiectivele "nivel de aur" ale OMS care presupune diagnosticarea a cel puțin 80% dintre cei afectați și obţinerea vindecării pentru cel puțin 70%.

"Drumul parcurs de Egipt de la una dintre cele mai mari rate din lume de infecție cu hepatită C până la punctul de a ajunge pe calea eliminării în mai puțin de 10 ani este uluitor", a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom.

"Egiptul este un exemplu pentru lume a ceea ce se poate realiza cu instrumente moderne și angajament politic la cel mai înalt nivel de a utiliza aceste instrumente pentru a preveni infecțiile și a salva vieți", a adăugat el.

Țara a trecut cu succes de la una dintre cele mai mari rate de hepatită C din lume la una dintre cele mai scăzute prin reducerea prevalenței de la 10 la 0,38% în puțin peste un deceniu.

De la începutul anilor 2000, autoritățile egiptene și-au consolidat programele naționale de prevenire și tratament. În 2006, au înființat Comitetul Național de Control al Hepatitei Virale, o structură de guvernare care să supravegheze și să conducă răspunsul național la hepatită.

Începând din 2014 și consolidată în 2018, președintele Egiptului a introdus o campanie națională de eliminare a acestei boli, care a oferit teste și tratament gratuit. Campania 100 de milioane de seha (100 de milioane de vieți sănătoase) a testat peste 60 de milioane de oameni și a tratat peste 4,1 milioane.

Tratamentele antivirale cu acțiune directă fabricate local au reprezentat un factor cheie în succesul remarcabil al campaniei: o rată de vindecare a hepatitei C de 99% în rândul persoanelor care au primit tratament.

Printr-o abordare centrată pe pacient, Egiptul și-a îmbunătățit semnificativ practicile de siguranță și a adoptat conceptul de "nu face rău" prin implementarea siguranței universale a injectării, a procedurilor de siguranță a sângelui și a reducerii efectelor nocive.

"Ministerul Sănătății a fost condus de cel mai înalt angajament politic și solidaritate, echitate și incluziune pentru a oferi servicii tuturor celor care trăiesc în Egipt, fără discriminare și ca drept universal al omului", afirmă reprezentantul OMS în Egipt, dr. Naeema Al Gasseer.

În prezent, OMS continuă să sprijine ministerul prin consolidarea capacităților lucrătorilor din domeniul sănătății și prin campanii de conștientizare a comunităților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.