Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El e omul pe care Nicolae Ciucă l-a trimis ca să legitimeze 'politica de provocare' făcută de președinta Ungariei în România

Inquam Photos - George Călin
Inquam Nicolae Ciucă

Katalin Novak, noua președintă a Ungariei, a ales România ca primă destinație din mandatul său, unde a efectuat o vizită neoficială. Chiar și așa, Novak a reușit să provoace un nou scandal diplomatic între București și Budapesta, după ce a spus că ea este ”reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei”.

Însă, toate acțiunile lui Katalin Novak din România au fost legitimate chiar de omul lui Nicolae Ciucă, nimeni altul decât Victor Opaschi, cel mai vechi secretar de stat din Guvern, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte, pus în funcție de Victor Ponta, în 2013. ”Politica de provocare pe care a manifestat-o Novak, așa cum a numit-o Adrian Năstase, are partizani la cel mai înalt nivel între demnitarii români, așa cum s-a văzut în week-end, la Alba-Iulia.

Opaschi, pe care Ciucă nu are curajul să îl demită, se află într-o campanie de asigurarea sprijinului politic de la UDMR, după ce Biserica Ortodoxă Română a făcut gesturi clare de delimitare de acesta, așa cum STIRIPESURSE.RO a mai scris.

Novak Katalin, a dezvelit sâmbătă, la Alba-Iulia, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic, una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea.

"Prezenţa mea la acest eveniment este o expresie a bunelor raporturi care există în ţara noastră, între stat şi cultele religioase, între Biserica Reformată şi Secretariatul de stat pentru Culte, principala instituţie a statului român care, de 160 de ani, elaborează şi aplică politici publice în domeniul vieţii religioase", a spus Opaschi, așa cum STIRIPESURSE.RO a titrat chiar de sâmbătă.

Paradoxul face ca, la evenimentul la care Nicolae Ciucă l-a trimis pe omul său din Guvern, Victor Opaschi, un senator PSD să fie cel care i-a reamintit președintelui Ungariei faptul că Transilvania este și va rămâne românească. Asta, în timp ce Victor Opaschi, fost consilier al președintelui Ion Iliescu, rămas fără sprijinul Bisericii Ortodoxe Române în fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte, să nu se coordoneze cu Guvernul României din care face parte și să nu participe la evenimentul de la Alba-Iulia. Victor Opaschi a fost criticat în raportul Departamentului de Stat al SUA pe libertate religioasă, iar unii politicienii îl acuză de afinități pro-ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.