Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El este președintele CONDAMNAT la 10 ani de PUȘCĂRIE: Trebuie să returneze 260 de milioane de dolari

Elias Antonio Saca

Curtea supremă din Salvador a confirmat pedeapsa de 10 ani de închisoare împotriva fostului preşedinte Elias Antonio Saca pentru corupţie şi spălare de bani, a anunţat vineri procurorul general al statului central-american, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Elias Antonio Saca va trebui de asemenea să ramburseze suma de 260 de milioane de dolari cerută de justiţie, a precizat procurorul. 

Decizia de joi a Curţii Supreme din Salvador confirmă pedeapsa pronunţată în septembrie 2018 de un tribunal din ţară împotriva lui Saca (55 de ani) şi a şase colaboratori apropiaţi ai săi, care au recunoscut că au deturnat sute de milioane de dolari. 

Raul Melara a salutat pe Twitter faptul că instanţa supremă a confirmat ceea ce a cerut el ca procuror general, subliniind că "aceasta va fi soarta celor care fură banii salvadorienilor".

Citește și: ALERTĂ METEO Ninsori și temperaturi scăzute: Vremea în București

Potrivit lui Melara, reţeaua formată din "funcţionari corupţi în timpul mandatului lui Saca (2004-2009) a furat peste 300 de milioane de dolari". "Câte şcoli, spitale, programe sociale pentru salvadorieni au fost astfel private (de finanţare)?" - s-a întrebat retoric procurorul. 

Elias Antonio Saca este al doilea şef de stat salvadorian judecat pentru corupţie, după Francisco Flores (1999-2004), acuzat de deturnarea a 15 milioane de dolari oferiţi de Taiwan. Flores a decedat în urma unui stop respirator, în ianuarie 2016, în timp ce se afla în arest la domiciliu. 

În august anul trecut, parchetul din Salvador l-a inculpat pe un alt fost preşedinte, Mauricio Funes (2009-2014) şi alte 31 de persoane, foşti colaboratori, pentru spălare de bani şi deturnare de fonduri în sumă totală de 351 milioane de dolari. Funes trăieşte din 2016 în Nicaragua, care a respins cererea de extrădare prezentată de San Salvador şi care i-a acordat cetăţenia nicaraguană. 

Potrivit unui studiu al Institutului centro-american de studii fiscale citat de EFE, Salvadorul a pierdut cel puţin 551 milioane de dolari - sau echivalentul a 2,1% din PIB - între 1989 şi 2014, din cauza corupţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.