Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elcen le explică bucureștenilor de ce nu au căldură: 'Le cerem scuze locuitorilor; există un risc semnificativ de spargere a conductelor!'

calorifer

Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit şi degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face faţă problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiţii în modernizare, atenţionează reprezentanţii Elcen, într-un comunicat transmis, relatează Agerpres.

"Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să îi permită adaptarea rapidă la modificări bruşte ale condiţiilor meteo exterioare. Am atras şi în alte rânduri atenţia asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparaţii şi modernizare, absolut esenţiale, au condus la o degradare constantă a sistemului, şi la o creştere explozivă a pierderilor în reţea, cu consecinţe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde şi căldurii către consumatori", precizează societatea.

Potrivit sursei citate, dacă în 2016 pierderile raportate în reţea erau de 800 t/h, în 2019 acestea ajunseseră la aproximativ 1.200 t/h, iar în acest an valoarea înregistrată este de circa 2.200 t/h.

"Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că în aceste momente reţeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor. Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparaţii şi modernizare.

Cerem scuze locuitorilor bucureşteni racordaţi la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă în acest moment cu probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă caldă şi căldură. Îi asigurăm că se fac toate eforturile, astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente. Se lucrează constant şi se caută soluţiile cele mai eficiente şi mai rapide de a acţiona şi de a face faţă unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp şi care acum suportă consecinţele", susţin oficialii Elcen.

Aceştia menţionează că parametrii de funcţionare se vor îmbunătăţi gradual, astfel că, în următoarea perioadă, se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic în condiţii corespunzătoare.

"E nevoie de modernizare şi există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investiţiilor în proiecte de eficientizare energetică va permite o bună funcţionare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum şi flexibilitate crescută", se arată în comunicatul citat. Elcen este un jucător foarte important pe piaţa de energie electrică şi termică, parte componentă a Sistemului Energetic Naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.