Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Electrica a încheiat primul trimestru cu o pierdere netă de 51,217 milioane lei

electrica

Societatea energetică Electrica SA a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 51,217 milioane lei, față de un profit de 141,805 milioane lei raportat la finele lunii martie 2016, conform datelor remise Bursei de Valori București.

În perioada ianuarie-martie 2017, grupul a înregistrat o pierdere operațională de 46,9 milioane lei. Aceasta reprezintă o scădere cu 143 milioane lei față de trimestrul I 2016, excluzând efectul excepțional al câștigului obținut din deconsolidarea Societății de Servicii Energetice Moldova, în valoare de 74 milioane lei, înregistrat în T1 2016. "Această scădere a fost cauzată, în principal, de conjunctura excepțională înregistrată în piața de energie în acest trimestru. Pe fondul celor mai mari vârfuri de consum național din ultimele decenii, nivelurile ridicate record ale prețului energiei au afectat întreaga piață. Prețul energiei electrice pe Piața pentru Ziua Următoare a atins un nivel maxim de 680 RON/MWh, față de o valoare obținută de aproximativ 180 RON/MWh pentru luna ianuarie în ultimii ani", se menționează într-un comunicat al companiei remis Agerpres.

Veniturile grupului s-au ridicat la 1,389 miliarde lei, fiind aproape similare cu cele de anul trecut, de 1,399 miliarde lei. Veniturile operaționale, în valoare de 1,444 miliarde lei, au scăzut cu 74 milioane lei comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Ajustată cu rezultatul pozitiv excepțional obținut din restructurarea Societății Servicii Energetice Moldova în T1 2016, valoarea veniturilor ar fi practic neschimbată. Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au crescut cu 0,5%, dar nu în același ritm cu creșterea prețului de pe piață din cauza limitărilor de reglementare, precum și a celor contractuale. În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 6,7%, pe fondul majorării cu 3,9% a cantităților distribuite.

Potrivit reprezentanților companiei, determinat de creșterile prețului de pe piață, costul cu achiziția de energie electrică a crescut cu 192 milioane lei (25%), la 952 milioane lei în T1 2017, de la 760 milioane lei în T1 2016. Achiziția de energie electrică a reprezentat principalul cost la nivel de Grup, reprezentând 68,6% din venituri în T1 2017 și 54,3% în T1 2016. Creșterea este rezultată, în principal, din mărirea semnificativă a prețului de achiziție a energiei în lunile ianuarie și februarie, când s-au atins valori istorice maxime, în contextul dezechilibrelor majore înregistrate pe piața de energie. În luna ianuarie 2017 s-a înregistrat o creștere a prețului mediu bandă în PZU cu 83% în comparație cu luna ianuarie 2016, reprezentând o diferență de 153,36 lei/MWh. În februarie 2017 creșterea prețului a fost de 105% raportat la aceeași perioadă din 2016, ceea ce a însemnat o diferență de 124,71 lei/MWh. În martie 2017, raportat la 2016, prețul a continuat să fie cu 42% mai mare, reprezentând un plus de 49,03 lei/MWh, se mai arată în comunicat.

"Așa cum s-a semnalat public încă din luna ianuarie, condițiile meteo extreme au crescut cererea de energie electrică și, în același timp, au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei și au determinat dezechilibre majore în piața de energie la începutul acestui an. Aceste dezechilibre au influențat, cum era de așteptat, costurile cu achiziția de energie și, implicit, rezultatele financiare înregistrate în primele trei luni din 2017. Nivelurile record atinse de prețurile energiei electrice tranzacționate pe piețele centralizate, precum și numeroasele notificări de denunțare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate, pe fondul absenței unor mecanisme adecvate de reglare a pieței, au afectat atât operatorii de distribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță. În mod responsabil, în toată această perioadă dificilă, ne-am respectat angajamentele și am luat toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor casnici și a celor non-casnici, beneficiari ai serviciului universal, asumându-ne costurile mai mari cu achiziția energiei. Considerăm însă că sunt necesare mecanisme clare și eficiente de prevenire a unor potențiale situații similare, astfel încât să fie asigurată protejarea atât a consumatorului final, cât și a companiilor ce activează în mediul reglementat", a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica SA.

În ceea ce privește cheltuielile cu salariile și beneficiile angajaților, acestea au scăzut cu 11,5 milioane lei (7%), la 149 milioane lei, ca urmare a măsurilor de optimizare a activităților Grupului. În primul trimestru, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,6 TWh (o creștere de 3,9%) la aproximativ 3,68 milioane de utilizatori. Electrica Furnizare este lider de piață atât pe piața reglementată, cât și pe cea concurențială, cu o cotă de piață de 38,8%, respectiv 16% în 2016, conform raportului ANRE din decembrie 2016.

La 31 martie 2017, Electrica avea active de 8,185 miliarde lei și datorii totale de 1,716 miliarde lei, din care 978 milioane lei datorii curente. Companiile de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 județe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord.

Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord deține o cotă de piață de 15% și acoperă o zonă de 28.962 kilometri pătrați. Compania deservește aproximativ 1,3 milioane de utilizatori din județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița. Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord deține o cotă de piață de 11,6% și acoperă o zonă de 34.162 kmp. Compania deservește aproximativ 1.2 milioane de utilizatori din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj. Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud deține o cotă de piață de 13,2% și acoperă o zonă de 34.072 kmp. Compania deservește aproximativ 1,11 milioane de utilizatori din județele Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.