Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România implementează o directivă europeană: Electrocasnicele uzate vor fi repuse pe piață / Mențiunea că e aparat recondiționat, trecută pe etichetă

captura youtube
electrocasnice

O bună parte dintre echipamentele și aparatele electrice sau electronice aflate, la prima vedere, la final de viață vor putea fi recondiționate și reintroduse pe piață, astfel încât să se reducă numărul de astfel de aparate ce sunt încă funcționale, dar care ajung totuși la reciclare.

Cadrul legal pentru recondiționarea și reutilizarea acestor echipamente electrice și electronice a fost stabilit de Camera Deputaților în calitate de for decizional după ce proiectul a fost respins inițial de Senat, informează „Adevărul”. Reglementarea transpune în legislația națională o directivă europeană și a fost promovat în Parlament de parlamentarii PNL de Buzău,  senatorul Vlad Pufu și deputatul Gabriel Avramescu.

Proiectul de lege adoptat de Parlament apare în contextul în care, așa cum subliniază inițiatorii măsurii, 16 deputați şi senatori, în expunerea de motive a proiectului legislativ, România nu are reglementată o piață pentru deșeurile electrice și electronice supuse unui proces de pregătire pentru reutilizare, care să definească încetarea statutului de deșeu al acestora odată cu finalizarea pregătirii pentru reutilizare, așa cum prevede Directiva 2008/98/CE, iar reglementarea cerințelor tehnice și a procedurii efective de pregătire pentru reutilizare lipsește în prezent.

Astfel, potrivit viitoarei legi, activitatea de pregătire pentru reutilizare a echipamentelor electrice şi electronice vechi nu trebuie confundată cu reutilizarea generală a echipamentelor electrice şi electronice prin intermediul pieţei second-hand. Mai exact, reutilizarea este definită ca fiind operaţiunea prin care produsele sau componentele care nu sunt deşeuri sunt utilizate din nou în acelaşi scop pentru care au fost concepute, înainte ca utilizatorul final să arunce produsul şi înainte de a se genera deşeuri.

Apoi, pregătirea pentru reutilizare înseamnă operaţiuni de verificare, curăţare sau reparare, prin care produsele sau componentele produselor care au devenit deşeuri sunt pregătite pentru a putea fi reutilizate fără nicio altă operaţiune de preprocesare.

„Consumatorii au dreptul la o informare corectă și transparentă privind procesul de pregătire pentru reutilizare, reparațiile efectuate în acest proces, garanția și condițiile de acordare și încetare a acesteia, service-ul post-vânzare și modul de soluționare a eventualelor reclamații ulterioare procesului de vânzare”, se arată în proiectul de lege recent aprobat.

În acest sens, eticheta produsului va trebui să indice cu claritate că este vorba de un echipament pregătit pentru reutilizare, să conţină datele de identificare ale operatorului care efectuează pregătirea pentru reutilizare şi să precizeze data la care echipamentul a fost recondiţionat.

Președintele Cooperativei Meşteșugărești Metalo-Casnica, Sorin Angel, susține că așteaptă un astfel de cadru legislativ de 20 de ani.

„Durata de viață a unor electrocasnice a scăzut dramatic de la 15-20 de ani la numai 4 ani sau chiar mai puțin uneori. Este păcat, pentru că producem prea multe deșeuri, iar unele sunt greu de reciclat. Drept urmare, restaurarea electrocasnicelor este o soluție și este o piață pe care intenționăm să intrăm. Chiar anul viitor vrem să deschidem un astfel de magazin în care vom putea comercializa astfel de produse cu garanție, evident”, a precizat pentru „Adevărul” Sorin Angel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.