Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elevii de la Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș, arondați la Liceul Bolyai Farkas, au început școala la biserică

kelemen hunor

Cei 362 de elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, arondați la Liceul Bolyai Farkas, au început școala luni, la Biserica Romano-Catolică, cu o slujbă religioasă, după care au avut participat la o deschidere simbolică a anului școlar, în curtea școlii. În cadrul ceremoniei de deschidere a anului școlar s-a dat citire unui document al Fundației Statusul Romano-Catolic, prin care se arată că, dacă Liceul Teologic Romano-Catolic nu mai există, întrucât elevii sunt arondați la altă unitate de învățământ, contractul de închiriere semnat cu Primăria Târgu Mureș, cu privire la clădirea în care funcționează Colegiul Național 'Unirea', nu este nul.

Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ioan Macarie, după festivitatea de la Biserica Roman-Catolică, elevilor LTRC li s-au asigurat condițiile pentru o deschidere festivă în curtea școlii, acolo unde funcționează și Colegiul Național 'Unirea', unde au primit salutul directorului Liceului Bolyai Farkas. 'Au fost asigurate toate condițiile, elevii au primit salutul directorului Liceului Teoretic Bolyai Farkas. Nu au mai fost probleme, sper că rațiunea a învins și că s-a înțeles că interesul copiilor trebuie să primeze', a spus Ioan Macarie.

În cadrul Consiliului de Administrație al ISJ Mureș, reunit vinerea trecută, s-a luat decizia ca elevii și profesorii de la Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș să fie arondați la Liceul Bolyai Farkas, după ce actul de înființare al instituției, prin relocarea unor clase de la alte școli, a fost anulat în primă instanță și este suspendat până la o soluție definitivă. Elevii vor ține orele de curs în clădirea în care a funcționat LTRC și doar partea administrativă va aparține de Liceul Bolyai Farcas. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent că imediat după ce condițiile legale vor permite, se vor face toate demersurile pentru reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, împreună cu biserica și administrația locală.

Problemele privind funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva fostului șef al ISJ Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ. În luna iunie, Secția de contencios administrativ a Tribunalului Mureș a anulat, în primă instanță, decizia emisă de ISJ Mureș prin care s-a înființat LTRC și prin care s-au transferat clase la această unitate școlară de la alte două instituții de învățământ, conform Agerpres.

Tribunalul Mureș a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Romano-Catolic și a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureș. Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureș a fost atacată cu recurs, însă până la soluționarea cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendată, în urma unei decizii definitive a instanței, din data de 2 august 2017. Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureș prevede la articolul 1 că, începând cu anul școlar 2015-2016, se înființează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș prin divizarea parțială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas și a Colegiului Național Unirea. La art. 2, se prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocațională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înființat, precum și clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Național "Unirea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.