Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveția alocă peste 100 de milioane de euro pentru operațiuni de deminare în Ucraina

spotmedia.ro
elvetia steag

Elveţia a anunţat vineri că va pune la dispoziţie 100 de milioane de franci, echivalentul a 103 milioane de euro, pentru deminare în Ucrainei în perioada 2024-2027, informează France Presse.

Acest pachet va permite furnizarea de echipamente şi antrenarea de echipe de deminare ucrainene în scopuri umanitare, a precizat guvernul federal într-un comunicat, conform Agerpres.

Din cauza statutului său de neutralitate, Elveţia nu poate să ajute la operaţiuni de deminare în scopuri militare.

"Ucraina este considerată astăzi una dintre ţările unde există cele mai multe mine şi dispozitive explozive din lume", a declarat Viola Amherd, ministrul Apărării din Elveţia, într-un briefing în care s-a anunţat planul de finanţare.

Utilizarea minelor - antipersonal sau antitanc - este foarte răspândită după ce Rusia a ocupat o parte a teritoriului ucrainean în 2014 şi s-a intensificat de la invazia lansată de Moscova la 24 februarie 2022.

"Decontaminarea este o urgenţă absolută pentru Ucraina şi una dintre premisele pentru reconstrucţia ţării", a subliniat Consiliul Federal.

"O treime din teritoriu este contaminată de mine şi alte dispozitive explozive", adică 174.000 km2, se precizează într-un comunicat, adăugând că aceasta reprezintă o suprafaţă mai mare decât Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Agricultorii sunt în special afectaţi şi adesea victime ale minelor antipersonal când muncesc pe câmp.

Deminarea imenselor câmpuri de cereale şi de alte culturi este un imperativ vital pentru Kiev, datorită importanţei exportului de produse agricole pentru economia ţării, notează AFP.

Civilii, în special copiii, sunt de asemenea victime ale minelor antipersonal, dispozitivelor explozive sau muniţiilor trase dar neexplodate.

Elveţia dispune de o expertiză avansată în lupta antimine, iar Centrul Internaţional de Deminare Umanitară (GICHD) are sediul la Geneva.

Acesta oferă Ucrainei de zece ani instrucţie, sprijin strategic şi consultanţă tehnică pentru a consolida capacităţile instituţiilor guvernamentale din acest domeniu.

Fundaţia Elveţiană de Deminare (FSD) este activă în Ucraina, în Donbasul aflat în război, din 2014. Elveţia are, de asemenea, producători de maşini de deminare.

Viola Amherd a subliniat că, deşi comandamentul Demunex al armatei elveţiene trebuie să joace un rol important în aceste operaţiuni de deminare, nu este planificat să se trimită militari elveţieni la faţa locului.

Ignazio Cassis, ministrul afacerilor externe, a declarat că Elveţia are deja o bună cunoaştere a terenului, deoarece Direcţia de Dezvoltare şi Cooperare care depinde de ministerul său este activă în ţară.

Consiliul Federal a deblocat deja un pachet de peste 15 milioane de franci pentru aceste acţiuni de deminare în 2022 şi 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.