Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emil Constantinescu identifica problema comuna a Romaniei, Ungariei si UE

emil constantinescu

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu a declarat vineri, în cadrul dezbaterii cu tema '19-20 martie 1990-2015. Retrospectivă și perspectivă' de la Târgu Mureș, că dacă astăzi există o problemă a României, a Ungariei și a Uniunii Europene, aceasta este lipsa unui alt mare proiect istoric și a unei viziuni.

Constantinescu a spus că problemele Uniunii Europene sunt generate de transformarea ei într-o structură birocratică și de lipsa unui alt mare proiect istoric, similar celui privind integrarea țărilor din Europa Centrală și de Est.

'Astăzi, dacă există o problemă a României, a Ungariei, după părerea mea, și a UE este lipsa unui alt mare proiect istoric și a unei viziuni UE la care noi am contribuit. Și în noiembrie, când am chemat la București lideri importanți din Occident și foști președinți, am subliniat că nu a fost o lărgire a UE, a fost o integrare în UE într-un proiect pe care elitele intelectuale din Europa Centrală, din Est, din țările baltice l-au construit împreună cu lideri de mare viziune din Europa acelor vremuri, care erau personalități cu care am colaborat și care ne-au respectat tocmai pentru că proveneam din elitele intelectuale și aveam o experiență a suferinței pe care ei nu o aveau (...) Azi UE are probleme pentru că s-a transformat într-o structură birocratică. Or popoarele, dacă lipsește etosul, mai greu se integrează într-o structură administrativă birocratică. Ne lipsește un etos, un proiect comun într-un moment în care lumea începe din nou să devină multipolară și dificilă. Aceasta este experiența pe care noi o putem oferi restului lumii, este experiența Europei Centrale', a susținut fostul președinte al statului.

Emil Constantinescu a precizat că ceea ce a unit minoritățile cu majoritățile, ceea ce a permis ca toate conflictele etnice congelate în timpul dictaturilor comuniste și nerezolvate niciodată să nu se transforme în conflicte sângeroase a fost faptul că elitele intelectuale și apoi popoarele au înțeles că au un proiect istoric comun: construcția UE, integrarea în NATO, iar în cazul României la acestea se poate adăuga și parteneriatul strategic cu SUA.

'În cazul României, după 2007, după integrarea în NATO și UE, nu mai există un proiect istoric. Oamenii au simțit și s-au relaxat pentru că au considerat că securitatea va fi asigurată de NATO, că dacă vor fi probleme sociale, economico-financiare, UE le va rezolva, nu mai avem nevoie de un proiect. Acest proiect, care trebuie să plece de la o viziune a ceea ce trebuie să fie UE la nivelul anilor 2050, ceea ce înseamnă lumea globalizată, ceea ce înseamnă societatea cunoașterii, pe care UE a enunțat-o dar nu a realizat-o, este menirea elitelor intelectuale să realizeze acest proiect', a arătat Constantinescu.

Fostul președinte mai crede că Uniunea Europeană este angajată în rezolvarea unor probleme tehnice, minore, care nu pot să atragă și să fascineze la un moment dat populația, a cărei capacitate de a urma o viziune nu trebuie subestimată.

'Nu trebuie niciodată să subestimăm capacitatea popoarelor de a înțelege și a urma o viziune și un proiect, dacă acestea sunt cu adevărat importante. Și așa cum repet de fiecare dată, nu există niciun mare proiect istoric, niciun mare proiect național pentru orice națiune dacă nu este un proiect cultural, în primul rând. Acest proiect de reconciliere culturală dintre români și maghiari a reușit, indiferent de fricțiunile care mai există, trebuie să vedem liniile mari ale istoriei, să vedem ce perspectivă putem construi', a mai afirmat Emil Constantinescu.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.