Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron începe luni o vizită oficială în Polonia

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron începe luni o vizită oficială de două zile în Polonia, informează dpa potrivit Agerpres.

În prima zi, Macron intenţionează să aibă întrevederi cu polonez Andrzej Duda şi premierul Mateusz Morawiecki.

Potrivit biroului de presă al lui Morawiecki, punctul central al discuţiilor îl vor constitui relaţiile polonezo-franceze, planificarea bugetului UE pentru perioada 2021-2027, schimbările climatice şi politica industrială.

Şeful statului francez plănuieşte de asemenea să discute cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului polonez.

Marţi, Macron are programat să susţină o conferinţă în faţa studenţilor Universităţii Cracovia asupra relaţiilor dintre Polonia şi Franţa.

Aceasta este prima vizită a lui Macron în Polonia şi prima vizită a unui şef de stat francez din 2013.

Pauza lungă reflectă relaţia dificilă între cele două ţări. Predecesorul lui Macron, Francois Hollande, şi-a amânat vizita printr-un scurt mesaj în 2016, Franţa simţindu-se sfidată de decizia guvernului conservator de la Varşovia, condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS), de a suspenda contractul în valoare de 3 miliarde de euro încheiat de guvernului precedent şi care prevedea achiziţia a 50 de elicoptere franceze Caracal.

Nu este de aşteptat ca vizita lui Macron în Polonia să fie una uşoară. Analişti politici din Varşovia consideră că preşedintele francez vrea să atragă de partea sa Polonia către o nouă deschidere spre relaţiile cu Rusia, politică pe care el o promovează peste tot în Europa.

Nu este de aşteptat ca el să aibă vreun succes cu guvernul PiS, în condiţiile în care relaţiile polonezo-ruse sunt în prezent foarte tensionate.

Recent, Moscova şi Varşovia au avut altercaţii în legătură cu afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la cauzele izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.