Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Basarabiei de Sud a mers la mormântul fostului episcop al Cetății Albe-Ismail, Iustinian Teculescu, în Covasna

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a vizitat mormântul Episcopului Iustinian Teculescu al Cetății Albe-Ismail (1865- 1932) aflat în cimitirul bisericii din Voinești-Covasna.

PS Veniamin a oficiat sâmbăta trecută o slujbă de pomenire în cadrul unui eveniment comemorativ organizat de Asociația Iustinian Teculescu.

În cuvântul său, Episcopul Veniamin a evidențiat lucrarea misionar pastorală a înaintașului sau, a arătat contextul în care a activat și jertfelnicia sa în slujirea arhierească pentru consolidarea credinței ortodoxe, dar și a valorilor spiritualității neamului în perioada interbelică.

Potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Basarabiei de Sud, membrii asociației au primit, din partea Preasfințitului Părinte Veniamin, Diploma Eparhială „Iustinian Teculescu”, în semn de prețuire pentru lucrarea lor de cinstire a vrednicului ierarh al credincioșilor ortodocși din Sudul Basarabiei între anii 1925-1932.

Episcopul Justinian Teculescu (1865- 1932) s-a născut în Voinești-Covasna, activând ca preot, protopop de Alba-Iulia, apoi Episcop luptător pentru credință, cultură și identitatea neamului românesc din Basarabia.

În toamna-iarna anului 1918, protopopul Teculescu a fost președinte al Consiliului Național Local Alba care a organizat Adunarea Națională a Românilor la data de 1 Decembrie. Obține înalta distincție onorifică „Ordinul Steaua României” în gradul de Mare Ofițer.

După moartea soției, se calugăreste. În data de 31 Martie 1923 este hirotonit Arhiereu și instalat în scaunul nou înființatei Episcopii a Armatei Române cu sediul la Alba-Iulia.

La 17 Decembrie 1924, Marele Colegiu îl desemnează pe Episcopul Iustinian al Armatei ca Episcop al Eparhiei Cetatea Albă-Ismail, cu reședința la Ismail.

În sudul Basarabiei, Episcopul Justinian Teculescu a reușit să consolideze viața Eparhiei prin slujire, vizite canonice, construirea de biserici, hirotonia de preoți, încurajarea tinerilor și combaterea prozelitismului sectar din sud-estul țării. Astfel, departe de locurile natale, Episcopul Justinian Teculescu susține o bogată activitate, rămânând în conștiința contemporanilor ca un părinte bun și un slujitor harnic, înnoitor și continuator al vrednicilor ierarhi care au păstorit în această Eparhie.

După o suferință îndelungată, epuizat și împovărat de greutățile slujirii, Episcopul Iustinian a trecut la cele veșnice, la Brașov, în data de 16 Iulie 1932, fiind înmormântat lângă părinții săi, în cimitirul bisericii din Voinești-Covasna, așa cum a dorit.

Anul acesta, în dată de 16 iulie 2022, la sediul Episcopiei Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat o slujbă de pomenire cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la trecerea Sa la Domnul, evocând viața și activitatea episcopului Iustinian Teculescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.