Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este legătura dintre solstițiul de vară și Sfântul Ioan Botezătorul?

basilica.ro
ps ignatie indoiala lui toma

Episcopul Ignatie al Hușilor a precizat joi, la hramul Mănăstirii vasluiene Ivănești faptul că nu este o întâmplare așezarea Sărbătorii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” în preajma solstițiului de vară (21 iunie), când zilele încep să scadă, și se mărește noaptea.

„Sfântul Ioan Botezătorul este ca o zi care se scade, pentru a lăsa să crească Hristos. Nașterea lui Hristos este în apropierea solstițiului de iarnă, când încep să crească zilele și să scadă nopțile, să crească lumina lui Hristos, prin venirea Sa în lume”,  informează Basilica.ro.

În cuvântul adresat, ierarhul a elogiat smerenia și sinceritatea Sfântului Ioan.

„Nu ne putem identifica propria viață cu a celui de lângă noi decât numai atunci când avem smerenie. Ne ‹ștergem› pe noi înșine și îl lăsăm pe celălalt să crească și să strălucească în viața noastră. Prin smerenie, conținutul vieții celui de lângă noi devine conținutul vieții noastre”, a spus PS Ignatie.

„Sfântul Ioan Botezătorul a fost foarte smerit și sincer față de sine și față de cei din jur”, a subliniat ierarhul amintind că statura sa duhovnicească și profilul moral excepțional îi determinau pe contemporani să-l confunde cu Hristos.

„A fost atât de sincer și smerit încât și-a manifestat foarte corect identitatea: ‹Eu sunt trimis să pregătesc calea Domnului. Să vă învăț pe voi cum să vă raportați la Mesia, la Cel care a venit în lume să ridice păcatele›”.

Părintele episcop a spus că Sfântul Ioan se poziționa mai jos decât un sclav prin expresia „nu sunt vrednic nici măcar să îi dezleg cureaua încălțămintei lui Hristos”.

„El și-a declinat foarte corect identitatea: ‹Cel care vine după mine a fost înainte de mine›. Mulți nu au înțeles că se referea la faptul că Hristos nu este un simplu om, înzestrat cu puteri taumaturgice, sau cu o minte excepțională, un filosof printre alți filosofi sau un întemeietor de religii printre alți întemeietori de religii. El este însuși Dumnezeu-Fiul, coborât în lume”.

Ierarhul a spus că „un om smerit nu se justifică niciodată”. „Este un indiciu. Când vom întâlni un om care se justifică tot timpul, este clar că în inima lui sălășluiește mândria. La fel, un om care viclenește, care este mincinos, se hrănește din mândrie, nu este un om smerit. Smerenia este arta de a fi la locul tău”.

„Să interiorizăm la nivelul vieții noastre modalitatea de raportare a Sfântului Ioan față de Hristos: smerenia!”, a îndemnat la finalul predicii Episcopul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.