Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Ignatie vorbește și despre o altă latură de care trebuie să ținem cont în post: Suntem dependenţi de tehnologie. Să postim mediatic!

basilica.ro
Episcopul Ignatie

Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit, în Catedrala Episcopală din Huşi, despre modalităţi de postire.

În cuvântul rostit după ce a oficiat slujba Vecerniei și a Pavecerniței mici, rânduială cunoscută ca „Vecernia Iertării”, Episcopul Huşilor a îndemnat la limitarea utilizării mediilor digitale.

„Suntem dependenţi de tehnologie. Cineva spunea, atât de sugestiv, că toate aceste device-uri sunt niște instrumente, care ne folosesc pe noi, ca pe alte instrumente (devenim instrumentele propriilor noastre instrumente). Prin dependenţa excesivă de tehnologie, noi devenim niște instrumente ale acestora. Efectele nocive ale tehnologiei asupra minţii umane, prin folosirea excesivă, sunt subliniate, cu asupra de măsură, de către cei care au această competenţă. Iar unul dintre aceste efecte este risipirea minţii. Omul nu mai trăiește unitar în mintea și în inima sa, ci este dezintegrat, pentru că nu mai are deprinderea de a se concentra pe un anumit lucru. Prin folosirea excesivă a tehnologiei, atenţia noastră este fragmentată, și devenim obosiţi din punct de vedere psihic.

Al treilea tip de post (în afară de cel alimentar şi spiritual) este cel mediatic (de la tehnologie). Într-o primă fază, să încercăm, la modul cât se poate de radical, ca, în prima săptămână din Postul Mare, să folosim telefonul doar pentru a comunica, nefolosind niciuna dintre reţelele de socializare.

Ar fi extraordinar dacă am reuși să îngemănăm toate cele trei tipuri de post – alimentar, spiritual – renunţarea la dependenţa de patimi, și mediatic (de tehnologie). Vă spun aceste lucruri ca unul care nu teoretizez, ci folosesc tehnologia și sunt dependent de ea. Mi-am dat seama de acest lucru, în perioadele în care îmi propun să nu folosesc reţelele de socializare, și sunt destul de strict. Nu vă puteţi închipui cum se așază ceva, în vârful degetelor mele, și mă îndeamnă să tot deschid telefonul, chiar dacă eu îmi iau măsurile de precauţie – opresc toate notificările”, a subliniat Părintele Episcop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.