DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Episcopul Macarie: 'Bisericile goale, un canon aspru primit de la Domnul, pe care nu-l putem asuma decât împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos'

Episcopul Macarie al Europei de Nord

Episcopul Europei de Nord a vorbit în duminica a V-a din Postul Mare despre jertfelnicie și lepădarea de gândirea lumească, îndemnând credincioșii să se lase în mâinile Domnului și să se susțină reciproc în această perioadă.

Vorbind despre Evanghelia duminicii, în care apostolii Iacov și Ioan îi cer Mântuitorului să le acorde locuri speciale în slava Sa, Preasfințitul Părinte Macarie a spus: „Iată, vedem că încercările Golgotei nu se bazează pe forțele noastre omenești”, potrivit Basilica.ro.

Citește și: CCR discută pe 6 mai sesizările PNL pe legile inițiate de PSD privind amânarea plății ratelor și suspendarea plății utilităților

„Nu Îl putem urma pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos pe Golgota și în Răstignire dacă suntem copleșiți de gânduri omenești și de ambiții lumești.”

El a precizat că oamenii nu pot bea paharul suferinței pe care Domnul îl bea decât împreună cu El: „Numai împreună cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos putem să înțelegem rostul încercărilor și să traversăm aceste încercări spre folos și spre mântuire”.

Citește și: Impozitarea cu 90% a salariilor de lux din sistemul bugetar: lista măsurilor USR pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Aplicând această învățătură la situația actuală, episcopul a spus: „Iată, în multe locuri bisericile sunt goale, Deniile vor răsuna în curând a pustiu, însă toate aceste încercări sunt îngăduite de Mântuitorul Iisus Hristos”.

„Este un canon aspru pe care l-am primit de la Domnul în acest Post Mare și îl putem asuma, însă încercările acestea grele nu le putem traversa și nu le putem birui decât împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Răstignit și Înviat, Biruitorul iadului și al morții.”

Asumarea suferinței nu se poate face fără schimbarea gândirii. Trebuie să avem cugetul Mântuitorului, pe care îl dobândim prin smerenie, jertfelnicie și slujire: „Ca să putem fi ai lui Hristos, trebuie să ne conducem după Duhul Sfânt și nu după duhul lumii”.

Citește și: Specialistii vin cu o veste INCREDIBILĂ: economia românească ar putea fi MAI PUȚIN afectată de criză decât se crede

„Adică, să căutăm mai întâi de toate să slujim, decât să fim slujiți; să căutăm să ascultăm decât să dăm ordine; să căutăm să dăm, decât să luăm. Aceasta însemnă duhul slujirii în Hristos, în Biserica cea una sfântă, sobornicească și apostolică.”

El a prezentat aceasta ca pe o „mucenicie albă”, fără vărsare de sânge: „Să ne slujim unii pe alții și să ne încurajăm unii pe alții mai cu seamă în aceste vremuri de cernere, în aceste vremuri de încercare pe care trebuie să le înfruntăm creștinește așa cum le-au înfruntat sfinții înaintași și mai cu seamă martirii Bisericii”.

„Iată, și noi trăim acum propriul nostru martiraj, însă să-l dedicăm Domnului și să ne încurajăm unii pe alții atunci când ne este greu”, a spus Părintele Episcop Macarie. „Așadar, să ne încredințăm Domnului și să întrupăm Evanghelia în viața și faptele noastre”, a încheiat ierarhul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.