Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Episcopul Nifon Niculescu a fost așezat în cripta Catedralei 'Sf. Apostol Andrei' din Galați, pe care a ctitorit-o în 1917

basilica.ro
sfanta cruce

Manifestările prilejuite de strămutarea osemintelor Episcopului Nifon Niculescu, ierarh al eparhiei Dunării de Jos în perioada 1909-1922, s-au încheiat duminică la Galați cu ceremonia de așezare a acestora în cripta special amenajată în pronaosul Catedralei „Sf. Ap. Andrei”.

Împreună cu rămășițele pământești ale ierarhului a fost așezat și un săculeț de pământ de la mănăstirea tulceană Celic-Dere, pe care acesta a restaurat-o, potrivit basilica.ro.

Ceremonia a fost precedată de Sfânta Liturghie și Parastasul oficiate de Părintele Arhiepiscop Casian. Ierarhul a evocat personalitatea Episcopului Nifon Niculescu și a făcut un sumar al evenimentelor dedicate strămutării osemintelor sale de la Cimitirul Șerban Vodă – Bellu din București (24-26 septembrie).

Părintele Arhiepiscop a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea și sprijinirea acestei inițiative

La final, ierarhul a oferit Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru clerici Părintelui Arhidiacon Ioan Caraza, profesor universitar, și distincția eparhială „Vrednicia Andreiană” bucureșteanului Ionuț-Daniel Barbu, redactor la revista Ortodoxia a Patriarhiei Române.

Cel din urmă a avut inițiativa găsit mormântului Episcopului Nifon Niculescu în cimitirul bucureștean Bellu. El a deshumat osemintele în luna iulie, realizând și o documentare extinsă a mormintelor clericilor, teologilor și oamenilor de cultură care se odihnesc în cimitirul bucureștean.

Manifestări prilejuite de strămutare

Programul manifestărilor dedicate strămutării osemintelor Episcopului Nifon Niculescu la Catedrala Arhiepiscopală din Galați a debutat vineri la Biserica Albă din Capitală, unde acesta a fost hirotonit preot.

De acolo, rămășițele sale pământești au fost transportate la Galați, unde vineri seară clerici și credincioși, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, le-au întâmpinat la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

Sâmbătă Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat Sfânta Liturghie și un Parastas în Capela muzeului, iar în continuare, în Sala de Festivități a acestuia s-a desfășurat Simpozionul „Personalitatea Episcopului Nifon, ierarh vrednic, liturghisitor evlavios, misionar harnic, filantrop energic și patriot luminat”.

Sâmbătă după-amiază, rămășițele pământești ale ierarhului au fost purtate în procesiune la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei”, cu un scurt popas la Capela Seminarului Teologic Ortodox din Galați, unde Părintele Arhiepiscop Casian a oficiat un Parastas.

Biografia Episcopului Nifon Niculescu

S-a născut la București în 1 iulie 1860, fiind botezat cu numele Nicolae. S-a căsă­torit în 1881. Și-a pierdut soția la numai o zi după primirea harului preoției.

În 1895, a fost ales Arhi­ereu-vicar al Mitropoliei Ungro­vlahiei, cu titulatura „Ploieștea­nul”, după ce îmbrăcase haina călugăriei la Mănăstirea Cernica.

Între 1909 și 1921 a păstorit eparhia Dunării de Jos. S-a retras în 1922 pe motive de sănătate. Sfârșitul i-a fost grăbit de atentatul bolșevic cu bombă din Senatul României (8 decembrie 1920). În timpul monarhiei, ierarhii erau senatori de drept.

Înmormântarea episcopului, din 1 martie 1923, a avut o aură de funeralii naționale, pentru că Episcopul Nifon era văzut ca o victimă întârziată a atentatului de la Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.