Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Epoca creștinilor apune în Anglia. 37% din populație se declară 'fără religie'

express.co.uk
crestin

Anglia şi Ţara Galilor au continuat să înregistreze o scădere a procentului de populaţie care se identifică drept albi şi pentru prima oară în istorie mai puţin de jumătate din populaţia lor se mai declară acum creştini, arată noile rezultate ale recensământului din 2021 publicate marţi şi care creionează portretul unei populaţii mai diverse, informează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

Pentru prima dată, mai puţin de jumătate din populaţia Angliei şi Ţării Galilor se declară creştină. Chiar dacă răspunsul la întrebarea despre religie este dat pe bază benevolă, 94% din populaţie au ales să răspundă, comparativ cu aproape 93% în timpul recensământului de acum zece ani.

Dintre cei care au răspuns la această întrebare, 46,2%, adică 27,5 milioane de persoane, s-au declarat creştini, în scădere cu 13,1% în raport cu 2011, potrivit Oficiului Naţional de Statistică (ONS).

Rubrica "fără religie" s-a clasat pe locul doi (37,2%, în creştere cu 12 puncte procentuale), în timp ce 6,5% (3,9 milioane de persoane) s-au declarat musulmani, comparativ cu 4,9% în 2011, şi 1,7% hinduşi, comparativ cu 1,5% în urmă cu zece ani.

Londra continuă să înregistreze cea mai mare diversitate religioasă, cu numai un sfert (25,3%) dintre locuitorii săi identificându-se drept creştini.

Fără a fi surprins de aceste rezultate, arhiepiscopul de York, unul dintre liderii spirituali ai Bisericii Anglicane, a apreciat că "epoca în care mulţi oameni se identifică automat drept creştini a rămas în urmă, însă alte studii arată că aceiaşi oameni caută adevăr şi înţelepciune spirituală şi valori de urmat în viaţa lor".

Alte rezultate ale recensământului publicate marţi arată o diversificare a populaţiei în Anglia şi Ţara Galilor care se identifică în marea lor majoritate drept albi (81,7% în 2021, comparativ cu 86% în 2011). În cadrul acestui grup, 74,4% "se identifică drept englezi, galezi, scoţieni, nord-irlandezi sau britanici, în scădere continuă din 2011 (80,5%) şi 2001 (87,5%).

Al doilea grup etnic regrupează asiaticii - termen care în Regatul Unit desemnează în primul rând populaţiile originare din subcontinentul indian - asiatici britanici sau asiatici galezi, care reprezintă 9,3% din populaţie şi care a cunoscut cea mai importantă creştere (comparativ cu 7,5% în 2011). În ordinea importanţei numerice, acest grup este format din persoane care au origini indiene, pakistaneze, "alţi asiatici", bengaleze, chineze.

Populaţiile "negri, negri britanici, negri galezi, caraibieni sau africani" au ajuns la 4%, comparativ cu 3,3% în urmă cu zece ani.

De asemenea, 10,1% din gospodăriile din Anglia şi Ţara Galilor s-au declarat ca făcând parte din două grupuri etnice diferite sau mai multe. Întrebările despre grupurile etnice fuseseră introduse în 1991 în recensământ.

În ceea ce priveşte limbile, 91,1% dintre rezidenţii obişnuiţi cu vârste de la trei ani în sus vorbeau în 2021 în principal engleza - engleza sau galeza în Ţara Galilor - comparativ cu 92,3% în urmă cu zece ani. Alte limbi principale cele mai curente sunt în Anglia şi Ţara Galilor poloneza, româna, punjaba şi urdu

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.