Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan face 'CURĂȚENIE' în Turcia: Zeci de foști militari, judecați pentru masacrarea unor civili pe un pod din Istanbul

Erdogan

În total, 143 de foşti militari turci vor fi judecaţi cu începere de luni pentru implicarea lor în confruntările care au avut loc pe un pod din Istanbul în cursul puciului eşuat din iulie 2016, făcând mai multe zeci de morţi, relatează AFP.

Luni, suspecţii, printre care 30 de ofiţeri, se vor prezenta în faţa instanţei la Silivri, în apropiere de Istanbul. Dintre aceştia numai opt se află în libertate.

Citește și: TENSIUNI diplomatice în interiorul NATO: SUA suspendă serviciile de viză în Turcia

Ei sunt puşi sub acuzare în special pentru crimă şi tentativă de răsturnare a parlamentului şi guvernului, potrivit actului de acuzare de peste 1.000 de pagini.

Fiecare riscă până la 37 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, a precizat agenţia proguvernamentală Anadolu.

Unul din episoadele cele mai marcante ale puciului eşuat de la 15 iulie 2016 s-a jucat atunci când militari pucişti au deschis focul asupra civililor pe unul din podurile de peste Bosfor, denumit ulterior "Podul martirilor de la 15 iulie".

În confruntările care au avut loc acolo şi-au pierdut viaţa şapte pucişti şi 34 de civili, potrivit actului de acuzare. Printre victime se află Erol Olcok, directorul de campanie al Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, şi fiul acestuia de 16 ani, pe nume Abdullah Tayyip, ca un omagiu adus preşedintelui turc şi succesorului acestuia, Abdullah Gul.

În cursul înmormântării "vechiului său prieten" Erol Olcok şi a fiului acestuia, Recep Tayyip Erdogan nu şi-a putut reţine lacrimile.

Numeroşi civili au ocupat podul în noaptea tentativei de lovitură de stat, răspunzând la apelul preşedintelui Erdogan de a-i opri pe pucişti.

În zorii zilei, zeci de soldaţi care se aflau acolo s-au predat, depunând armele pe pod, semn al eşecului iminent al puciştilor.

Ankara atribuie această tentativă de puci predicatorului Fethullah Gulen, un fost aliat al preşedintelui Erdogan al cărui inamic personal a devenit cu începere din 2013.

Citește și: Premierul catalan sfidează întreaga Europă: Anunțul care pune Spania pe jar

Gulen, instalat în Statele Unite, neagă cu tărie orice implicare în tentativa de răsturnare a guvernului.

După puciul eşuat, autorităţile turce au lansat o ripostă implacabilă împotriva presupuşilor simpatizanţi ai predicatorului, cu epurări de o amploare fără precedent lansate în special pentru "a curăţa" instituţiile.

Din iulie 2016, circa 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 concediate sau suspendate, anunță Agerpres.

Într-unul din numeroasele procese vizându-i presupuşii pucişti, un tribunal turc a condamnat miercuri la închisoare pe viaţă 40 de persoane găsite vinovate pentru tentativă de asasinare a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.