Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan susţine că i-a spus lui Trump că Turcia nu va renunţa sistemele de rachetă ruseşti S-400

flipboard
S-400

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi că i-a spus omologului său american Donald Trump în timpul discuţiilor de săptămâna trecută la Washington că Turcia nu va renunţa la sistemele de apărare antirachetă S-400 pe care le-a achiziţionat anul acesta de la Rusia, în pofida protestelor din partea aliatului său din cadrul NATO, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Erdogan şi Trump au purtat discuţii la Casa Albă destinate să surmonteze divergenţele în creştere între cei doi aliaţi. Washingtonul susţine că S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele sale invizibile F-35 (cu tehnologie stealth) şi a suspendat Turcia din programul privind aceste avioane, în cadrul căruia avea deopotrivă calitatea de cumpărător şi producător.

De asemenea, Statele Unite au avertizat Turcia împotriva sancţiunilor care ar putea urma pentru tranzacţia cu S-400, dar nu le-au instituit deocamdată.

Adresându-se membrilor formaţiunii sale - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) - în parlament, Erdogan a mai declarat că i-a spus lui Trump că dacă SUA îşi vor 'menţine poziţia fără compromis' asupra F-35, atunci Turcia va trebui să caute căi alternative pentru a răspunde la necesităţile sale în materie de apărare pe termen mediu.

În acelaşi timp, Turcia este conştientă că sprijinul SUA pentru miliţia kurdă siriană YPG (Unităţile de protecţie a poporului) nu se va încheia imediat, a adăugat Erdogan, avertizând că Ankara îşi va continua lupta împotriva acesteia.

Turcia consideră YPG drept grupare 'teroristă', având legături cu militanţii kurzi care duc o insurecţie pe teritoriul turc şi a lansat trei ofensive în nordul Siriei împotriva acestei miliţii.

Autorităţile turce şi-au exprimat în repetate rânduri indignarea faţă de sprijinul acordat de SUA YPG, aliatul occidentalilor în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, cerând Washingtonului să rupă orice relaţie cu miliţia kurdă în Siria.

În discursul său de marţi, Erdogan a spus că Turcia va continua să lupte împotriva YPG până când toate ameninţările la adresa sa vor înceta, iar fiecare combatant (kurd) va fi eliminat. El a mai spus că niciun plan în regiune nu poate fi realizat fără acordul şi sprijinul Turciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.