Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroare în presa de stat din Rusia: TASS și RIA retrag știrea despre 'regruparea' trupelor ruse în sudul Ucrainei

euractiv.com
presa rusa

Două agenţii de ştiri de stat ruseşti, TASS şi RIA, au publicat luni alerte care spuneau că Moscova mută trupe în "poziţii mai favorabile" la est de fluviul Nipru, în Ucraina, pentru ca apoi, câteva minute mai târziu, să retragă informaţia, un incident extrem de neobişnuit, care sugerează neînţelegeri în cadrul instituţiei militare ruse şi al presei de stat cu privire la modul în care trebuie relatată situaţia de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, comentează Reuters.

Site-ul de ştiri RBC a citat Ministerul Apărării, care a declarat: "Trimiterea unui comunicat fals despre "regruparea" trupelor în regiunea Dnepr (Dnipro), presupus a fi în numele centrului de presă al Ministerului rus al Apărării, este o provocare", potrivit news.ro.

Kremlinul a refuzat să comenteze incidentul, spunând că este o chestiune care ţine de armată.

Săptămâna trecută, într-o declaraţie pe care Reuters nu a putut să o verifice în mod independent, armata rusă a declarat că a zădărnicit o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al Niprului şi pe insulele din apropiere.

Rusia s-a retras în urmă cu un an din zonele pe care le ocupase pe malul vestic al Niprului, inclusiv din capitala regională Herson. Dacă forţele ucrainene ar reuşi să traverseze râul şi să stabilească un cap de pod sigur, ar reprezenta un avans major.

Într-o serie de trei alerte lansate luni, agenţia de ştiri de stat RIA a transmis că comandamentul grupului de forţe Dnepr al Rusiei a decis mutarea trupelor în "poziţii mai favorabile", la est de Nipru. RIA a precizat că, după regrupare, forţa Dnepr va elibera o parte din trupe pentru a fi desfăşurate în ofensive pe alte fronturi. Comandamentul militar rus a fost de acord cu concluziile conducerii Dnepr şi a ordonat începerea relocării trupelor, a precizat RIA.

Câteva minute mai târziu, RIA a retras toate cele trei alerte fără explicaţii.

O altă agenţie de stat, TASS, a publicat doar o alertă care anunţa regruparea trupelor în poziţii mai favorabile, iar apoi a retras-o, spunând că a fost publicată din greşeală. TASS şi-a cerut scuze către cititori.

În trecut, Rusia a folosit uneori formulări similare despre mutarea trupelor pe poziţii mai avantajoase pentru a descrie retragerile.

Presa de stat rusă are acces privilegiat la briefingurile oficiale şi, de obicei, relatează anunţurile militare majore cu puţin timp înainte ca acestea să apară pe canalul Telegram al Ministerului Apărării.

Ucraina a spus puţine lucruri despre operaţiunile sale militare de pe malul estic al Niprului. Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a afirmat săptămâna trecută că Ucraina pare să fi efectuat atacuri peste Nipru, în regiunea Herson, la mijlocul lunii octombrie, şi a remarcat că bloggerii militari ruşi au relatat despre continuarea operaţiunilor terestre ucrainene pe malul estic. În ultima sa actualizare, ISW spune că forţele ucrainene au realizat duminică un "câştig marginal" pe malul estic.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pentru Reuters într-un interviu acordat săptămâna trecută că actuala contraofensivă ucraineană, care durează de cinci luni, a înregistrat unele progrese treptate în sud şi est, inclusiv ceea ce el a numit "paşi buni în apropierea regiunii Herson".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.