DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Erste Group a raportat un profit net de 918 milioane de euro în primul semestru, triplu față de anul precedent

www.bancamea.md
Erste Gorup Logo

Grupul bancar austriac Erste Group a raportat vineri un profit net de 918 milioane de euro în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu un rezultat de 293,8 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, informează un comunicat de presă al acţionarului majoritar de la Banca Comercială Română.

Comparativ, în perioada anterioară pandemiei, în prima jumătate a anului 2019, Erste Group a generat un profit net de 732 de milioane de euro, potrivit agerpres.ro.

De asemenea, în prima jumătate a anului 2021 Erste Group a înregistrat o creştere cu 24% a profitului operaţional faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,69 miliarde de euro. Această evoluţie a fost generată de nivelul ridicat al venitului net din dobânzi, de avansul considerabil al venitului net din taxe şi comisioane şi de creşterea semnificativă a venitului net din tranzacţionare şi din evaluarea activelor la valoarea justă. În condiţiile unui mediu de risc favorabil în regiune în prima jumătate a lui 2021, grupul bancar a înregistrat costuri cu riscul de 83 milioane de euro, comparativ cu 675 milioane de euro cu un an în urmă, când Erste a abordat frontal riscul asociat izbucnirii crizei Covid.

"Deoarece suntem o bancă strâns conectată la economia reală, îmbunătăţirea continuă a condiţiilor macro se reflectă direct în bilanţul nostru. Veniturile solide, costurile stabile şi un volum semnificativ mai scăzut al provizioanelor de risc comparativ cu 2020, anul marcat de pandemia de coronavirus, au contribuit la o îmbunătăţire clară a rezultatelor noastre financiare la jumătatea anului. Manifestăm un optimism prudent cu privire la anul 2021 per ansamblu, fiind conştienţi că evoluţia depinde de parcursul pandemiei şi de efectele acesteia pe termen mediu asupra economiei", a declarat directorul financiar de la Erste Group, Stefan Dorfler.

Datorită gestionării stricte a costurilor, cheltuielile administrative generale au scăzut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2,1 miliarde de euro, susţinute de scăderea cu 1,3% a cheltuielilor de personal, până la 1,25 miliarde de euro. Numărul de angajaţi s-a redus cu 1,2% faţă de decembrie 2020, la 45.124 la finalul lui iunie 2021.

Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a îmbunătăţit la 2,5% (decembrie 2020: 2,7%), în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 91,4% (88,6%).

Poziţia "alte rezultate operaţionale" s-a situat la minus 172 milioane de euro în prima jumătate a lui 2021, comparativ cu minus 170 de milioane de euro anul trecut. Cheltuielile cu contribuţiile anuale la fondurile de rezoluţie pentru întregul an 2021 incluse în acest indicator au crescut, în special în Austria şi România, până la 108 milioane de euro (S1/2020: 94 milioane de euro).

Grupul austriac a informat că, în conformitate cu decizia Adunării Generale Anuale a Acţionarilor din mai 2021, pe data de 27 mai 2021 s-a plătit deja un dividend de 0,50 euro pe acţiune aferent anului financiar 2020. În plus, Erste Group şi-a propus să plătească încă 1,00 euro pe acţiune în trimestru patru din 2021, în linie cu recomandările BCE şi după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor. Pentru 2021, Erste Group şi-a planificat să acorde un dividend de 1,60 euro pe acţiune. Pentru anul financiar în curs, 0,80 euro pe acţiune, au fost luaţi deja în calcul în capitalul reglementat.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group. BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 21 de centre de afaceri şi 22 de birouri mobile dedicate companiilor şi 431 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. Banca are o reţea naţională de peste 2.000 de bancomate şi 15.300 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.