Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erupţia vulcanului Nyiragongo din RD Congo - Oraşul Goma a fost părăsit

lavă, vulcan

Oraşul Goma, situat în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a fost neobişnuit de liniştit şi în mare parte lipsit de locuitori, vineri dimineaţă, a doua zi după evacuarea "preventivă" dispusă de autorităţi de teama unei noi erupţii a vulcanului Nyiragongo, relatează AFP.

Spre deosebire de ultimele patru zile, în cursul nopţii s-a remarcat o relativă acalmie la baza vulcanului, scăzând numărul şi intensitatea cutremurelor, după cum a constatat un corespondent AFP.

Centrului oraşului a fost aproape pustiu vineri, fără activitatea obişnuită care cuprinde localitatea în zori. Nicio activitate de comerţ nu a fost deschisă, doar câteva persoane şi motociclete-taxi putând fi văzute pe străzi.

Câţiva gardieni au rămas din loc în loc pentru a veghea asupra celor mai frumoase locuinţe, cufundate în linişte şi cu obloanele trase, în cartierele înstărite de pe malul lacului Kivu.

Câteva familii întârziate, cel mai adesea pe jos, cu genţi de voiaj purtate pe cap şi copii de mână, în şir indian, au continuat să părăsească oraşul.

Nu era vizibilă o desfăşurare de forţe, ale poliţiei sau ale armatei, notează AFP.

Joi, într-un exod imediat, zeci de mii de oameni au fugit din Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, cu vedere spre impunătoarele pante de culoare neagră ale Nyiragongo, după un ordin de evacuare "preventiv" şi "obligatoriu" în faţa riscului de producere a unor noi erupţii.

Autorităţile au avertizat asupra "prezenţei magmei sub zona urbană din Goma, cu extindere sub lacul Kivu", cu posibilitatea "unei erupţii pe uscat sau sub lac, fără niciun semn premergător".

Guvernul a transmis că doreşte "să menţină în siguranţă populaţiile care trăiesc în calea (posibilelor) fluxuri de lavă", avertizând că revenirea lor nu va avea loc decât "atunci când ameninţarea va dispărea complet".

O echipă de experţi a urcat joi în vârful vulcanului, pe marginile craterului, "pentru a evalua riscurile şi măsurile ce trebuie luate".

O primă erupţie, fără semne de avertizare, s-a produs sâmbătă trecută. În urma acesteia, locuitorii oraşului au fugit, însă mulţi dintre ei s-au întors a doua zi. Două fluxuri de lavă s-au scurs pe versanţii vulcanului, unul dintre acestea oprindu-se la mică distanţă de nord-estul oraşului Goma. Cel puţin 32 de persoane au murit şi între 900 şi 2.500 de locuinţe au fost distruse.

400.000 de persoane strămutate

Riscurile sunt în prezent de patru tipuri, potrivit autorităţilor: cutremure repetate, o toxicitate a aerului şi a apei din cauza cenuşii dispersate în atmosferă, o "erupţie secundară" cu lavă care iese direct din sol în oraş şi "scenariul de dezastru" al exploziei unui "buzunar de gaz sub lacul Kivu, în urma contactului cu magma".

Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, cu şase vulcani, printre care Nyiragongo şi Nyamuragira, cu înălţimi de 3.470 de metri, respectiv 3.058 de metri.

Acest risc de "erupţie limnică", potrivit jargonului specialiştilor, a fost identificat în urmă cu mult timp în cazul lacului Kivu, în străfundurile căruia se află cantităţi mari de metan.

Ordinul de evacuare, anunţat joi dimineaţă de guvernatorul militar din Kivu de Nord, generalul Constant Ndima, a luat prin surprindere populaţia care s-a grăbit să părăsească oraşul imediat, ceea ce a creat haos.

Evacuarea a vizat, teoretic, doar 10 dintre cele 18 districte din Goma - cu o populaţie estimată la două milioane de persoane, inclusiv din zonele limitrofe -, însă aproape toţi locuitorii s-au îndreptat spre cele trei căi principale: spre localitatea Sake din vest, spre graniţa cu Rwanda, în est prin nord-est, precum şi spre lac, cu ambarcaţiunile.

Aproape 400.000 de persoane ar fi afectate de această evacuare, a estimat Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), într-o regiune, Kivu de Nord, deja afectată de violenţele grupurilor armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.