Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec major pentru Administrația Biden: Președinții din Mexic și Brazilia, cele mai mari economii din America Latină, vor să boicoteze Summitul Americilor

uscpublicdiplomacy.org
sua mexic

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat marți că nu va participa la Summitul Americilor de luna viitoare, găzduit de SUA, dacă nu vor fi invitate toate țările din regiune, în timp ce președintele brazilian Jair Bolsonaro va lipsi, de asemenea, probabil, de la reuniune, au declarat surse pentru Reuters.

Absența liderilor celor mai mari două economii din America Latină ar fi o lovitură pentru reuniunea șefilor de stat din regiune, care se așteaptă să abordeze probleme de la migrație la mediu, dar și să prezinte democrația din emisferă.

Liderul Mexicului, un om de stânga, a declarat că dorește ca toate țările din regiune să fie invitate. Nu este clar dacă Statele Unite vor invita Cuba, Nicaragua și Venezuela, care sunt guvernate de administrații socialiste autoritare care au fost în dezacord cu Washingtonul.

"Dacă sunt excluse, dacă nu sunt invitate toate, un reprezentant al guvernului mexican ar merge, dar eu nu", a declarat Lopez Obrador în timpul conferinței sale de presă obișnuite de marți.

Între timp, Bolsonaro - un lider de dreapta care este un admirator al predecesorului președintelui american Joe Biden, Donald Trump, și care nu a vorbit încă cu Biden - le-a spus consilierilor săi că nu va merge, dar nu a dat niciun motiv, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat reporterilor că administrația de la Casa Albă, în calitate de gazdă a summitului, va stabili cine va fi invitat și că invitațiile oficiale nu au fost încă emise.

"Mă aștept ca acestea să fie trimise în curând", a spus el. Price a descris summitul ca fiind "o oportunitate pentru țările din întreaga emisferă de a se reuni pentru a vorbi despre valorile noastre comune".

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat marți reporterilor că încă nu a fost luată o decizie finală cu privire la persoanele care vor fi invitate.

O persoană de la Washington, familiarizată cu această chestiune, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Nicaragua a fost informată că nu va fi invitată.

Lopez Obrador a subliniat dorința sa ca Cuba să fie invitată în timp ce vizita țara duminică, spunând, de asemenea, că va continua să facă presiuni pentru ca Statele Unite să ridice embargoul împotriva insulei conduse de comuniști.

Președintele mexican a criticat Statele Unite pentru că nu investesc suficient în America Centrală, despre care susține că este esențială pentru a aborda problema migrației masive din regiune.

Statele Unite vor găzdui cel de-al nouălea Summit al Americilor în perioada 6-10 iunie, pentru prima dată de la summitul inaugural de la Miami din 1994. Acesta are loc o dată la trei ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.