Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este o chestiune de timp! Tehnologia 5G se va implementa şi în România: 'Este important să fim primii, să înţelegem avantajele'

lemondeinformatique.fr
5g

Tehnologia 5G se va implementa şi în România, mai repede sau mai târziu, şi depinde doar de noi dacă vom printre primii sau printre ultimii, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

"Tehnologia 5G este baza Revoluţiei industriale 4.0. 5G se va implementa şi în România, aşa cum se va implementa peste tot în lume, mai repede sau mai târziu. Depinde doar de noi dacă vom fi printre primii sau printre ultimii. Dacă e să vorbim din perspectiva statului român, există câteva avantaje substanţiale pe care tehnologia 5G le aduce (...) Se va mări gradul de incluziune digitală printr-o mai bună acoperire a razei de oferire de servicii de date în România. Dacă astăzi mai există anumite zone albe, în care nu există semnal 4G sau 3G sau există şi în aglomeraţiile urbane zone în care semnalul este de mai proastă calitate, acest lucru se va îmbunătăţi foarte mult odată cu apariţia tehnologiei 5G şi serviciile oferite vor putea fi de o mai bună calitate şi de mare diversitate. În final, va creşte accesibilitatea serviciilor oferite atât în mediul urban, cât şi în mediul rural", a afirmat Sărmaş, conform agerpres.ro.

Şeful ADR a admis că implementarea 5G a dat naştere la discuţii şi preocupări legate de securitatea cibernetică, însă noua tehnologie poate conduce la o creştere a acestui tip de securitate.

Nelu Tătaru, după ce România a înregistrat cel mai mare număr de infectări de COVID-19 din ultima lună. La ce trebuie să ne așteptăm


"În această componentă industrială avem şi o componentă de IoT (Internetul Lucrurilor, n.r.). Dacă e să vorbim de servicii publice oferite către cetăţeni, şi începem cu sănătatea, putem merge dincolo de acest aspect şi ne putem gândi la medicina oferită la distanţă cetăţenilor folosind acele dispozitive wearable pe care oamenii le folosesc deja vor putea fi mult mai complexe şi vor putea să transmită alte tipuri de date mult mai multe. Putem să vorbim nu numai despre oraşe inteligente, aşa cum vorbim astăzi despre Constanţa şi Cluj, ci şi despre sate inteligente, ferme inteligente ducând astfel confortul vieţii din zona urbană şi către zonele rurale. Nu în ultimul rând, serviciile de securitate în sine vor fi de mai bună calitate pentru serviciile publice online. Chiar dacă 5G vine cu multe discuţii şi preocupări legate de securitatea cibernetică, în final această tehnologie poate să permită o creştere a securităţii cibernetice, în general. Depinde doar de noi cât de repede vom îmbrăţişa această tehnologie, pentru că ea va veni î final, cum vine orice tehnologie peste noi şi ne va cuceri. Este important să fim primii, să înţelegem avantajele acestui tip de tehnologie", a subliniat Sabin Sărmaş.

ANCOM a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III a acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

Medicii legiști trag un semnal de alarmă: corupție instituționalizată, legiferată în Parlament


Iniţial, la finele lunii octombrie 2019, arbitrul telecom menţiona că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

''5G pentru oraşe, aşteptări şi riscuri'', protejarea datelor private, legislaţie şi securitate pentru reţelele 5G reprezintă câteva dintre temele care vor fi dezbătute luni la conferinţa online "Future of connectivity - 5G", organizată de Jumptosmart.ro, în parteneriat cu Public Affairs Solutions şi Asociaţia Română de Relaţii Publice (ARRP).

Jumptosmart.ro este o platformă de evenimente, creată în anul 2017, care oferă locul perfect pentru dezbaterile privind viitorul oraşelor.

Public Affairs Solutions este o companie românească specializată în relaţii guvernamentale şi afaceri publice, succesoare a firmei McGuireWoods LLC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.