Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este OFICIAL: Rusia A ATACAT Cehia

spionaj

În spatele atacurilor informatice care au vizat anul trecut Ministerul ceh de Externe s-au aflat serviciile secrete ruse, afirmă serviciul de contrainformaţii al Republicii Cehe, BIS, în ultima ediţie a raportului său anual, făcut public luni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului, două atacuri separate care au vizat Ministerul de Externe ceh au fost lansate de gruparea de piraterie informatică APT28, care are legături cu guvernul rus şi a mai fost învinuită în trecut de atacuri în Germania şi SUA.

"Toate constatările indică fără dubiu spre campania de ciberspionaj Turla, iniţiată de serviciul de informaţii rus FSB, şi APT28/Sofacy, asociată cu serviciul rus de informaţii militar GRU", se arată în raportul anual.

Atacatorii au accesat peste 150 de adrese de e-mail al personalului şi au copiat mesaje, "obţinând date care ar putea fi folosite pentru viitoare atacuri, precum şi o listă cu potenţiale ţinte practic din toate instituţiile importante ale statului", a stabilit BIS.

Ministerul ceh de Externe a indicat anul trecut că probabil în spatele atacurilor cibernetice împotriva acestei instituţii s-a aflat un stat străin, dar a susţinut că nu au fost compromise materiale confidenţiale.

Citește și: Cristina Neagu, după ce a devenit cea mai bună marcatoare la Europene: 'Sunt mândră, normal, e un lucru obţinut, va rămâne în istorie'

Raportul mai avertizează, la fel ca în alţi ani, că Rusia continuă să folosească ofiţeri de informaţii care acţionează sub acoperire diplomatică, în cadrul unei strategii-hibrid generale împotriva statelor membre ale Uniunii Europene şi NATO.

În acelaşi timp, BIS a consemnat o intensificare a activităţii agenţilor de informaţii chinezi şi s-a declarat preocupat de intensificarea activităţilor de spionaj economic, ştiinţific şi tehnic.

BIS a detectat totodată mai multe atacuri îndreptate împotriva unor ţinte militare cehe, cel mai grav dintre acestea ducând la compromiterea unor conturi de e-mail private ale unor persoane având legături cu Ministerul Apărării şi cu armata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.