Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici, anunț BOMBĂ pentru ONG-uri - De când se va DUBLA impozitul pe venit

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că prin proiectul de modificare a Codurilor fiscale, pentru toate organizațiile non-profit, procentul din impozitul pe venit al persoanelor fizice care le este direcționat va crește la 3,5% de la 2%, începând de anul viitor, scrie Mediafax.

„Ca principale modificări (ale Codului fiscal - n.red.) sunt multe. De exemplu, știu că era propunerea și solicitarea expresă din partea ONG-urilor - s-a modifica Codul fiscal pentru a lăsa ca acest transfer din zona de impozit să fie direcționat de la 2% la 3,5% către acele structuri non-profit care erau acreditate de către Ministerul Muncii. S-a văzut foarte clar că sunt și alte ONG-uri care fac lucruri bune pentru societate, nefiind neapărat autorizate de Guvern să spunem”, a precizat Teodorovici, într-o declarație de presă, la ministerul de resort.

Ministrul a dat exemplul unor doamne care dețin o clinică de oncologie pentru copiii, fără să menționeze numele cuiva sau al clinicii, cu care a avut discuții. Această clinică nu este autoritzată de Ministerul Muncii, dar Teodorvici a spus că face „lucruri foarte bune pentru români”. „Atunci logic este să poată și acele tipuri de ONG-uri să primească acest transfer la 3,5%, nu la 2%, pentru a suplini scăderea de impozit (n.red. - pe venit) de la 15% la 10%. E una dintre propuneri pe care eu vreau să o susținem, dar vă spun, sunt foarte multe (n.red. - măsuri), venite din mediul economic și vor fi clar măsuri pe care piața de la accepta, nu cred că vor fi oponenți”, a precizat oficialul MFP.

Citește și: Informații EXPLOZIVE din dosarul lui Daniel Dragomir - Ce SARCINI aveau ofițerii SRI care o spionau pe Kovesi

 

Mai exact, este posibil ca acel criteriu care impunea ca doar furnizorilor de servicii sociale să li se vireze cota de 2% din impozitul pe venit să fie eliminat, începând de anul viitor. „Nu cred că acel criteriu își mai are rostul, dacă noi spunem că extindem de la 2% la 3,5% cum era înainte. Noi am fost de bună credință, dar, la discuția pe care am avut-o, la nivel de Guvern (n.red. - în momentul în care a fost impus acel criteriu), ONG-urile prezente n-au spus că sunt și alți colegi din ONG-uri care fac astfel de lucruri nefiind acreditați. Și aceasta a fost ideea pe care s-a mers”, a detaliat Teodorovici.

Numai că, în același timp, legislația prevede un registru al ONG-urilor, a atenționat ministrul Finanțelor. „Cu alte cuvinte, vor fi niște condiții pe baza cărora, după aceea, pe baza înregistrării în registru, se vor primi aceste transferuri, de 3,5%. Așa cum cere un sponsor unui ONG să prezinte rapoarte cu felul în care acei bani din sponsorizare au fost cheltuiți și statul român, printr-un raport al Curții de Conturi, este obligat să facă același lucru. (...) Va fi mult mai simplu și pentru ONG-uri, vor avea mai repede transferul de bani făcut, nu cum era în anii trecuți, când dura luni de zile”, a explicat Teodorovici.

Codul fiscal și Codul de procedură fiscală urmează să fie reunite într-o singură lege, iar un proiect este în lucru la MFP. Anterior, ministrul a declarat că Finanțele au primit numeroase propuneri de modificare a legislației fiscale, care vor fi publicate pe site-ul instituției în cursul lunii septembrie. De asemenea, având în vedere că acest proiect a fost intens discutat cu mediul de afaceri, Teodorovici a susținut, anterior, că va deveni lege până la finalul acestui an și va fi aplicat de la începutul anului viitor, fără să suscite numeroase discuții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.