Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici îl UMILEȘTE pe un deputat USR: 'Este un poștaș de serviciu'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, susține că USR-istul Claudiu Năsui este un „poștaș de serviciu”, după ce a prezentat scrisoarea prin care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a cerut Standard & Poor's o amânarea a  perspectivei.

Citește și: Viorica Dăncilă: 'Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine să am o hârtiuță în față și să spun lucruri corecte'

„Vizavi de buget, sper că știm cu toții care sunt efectele negative, inclusive ieșirea noastră în piața internațională reprezintă un impediment lipsa bugetului. Practic, nu mă pot împrumuta de piața externă până n-am un buget sau, eventual, costurile pot să crească. Vizavi de agenția de rating, acolo am trimis scrisoarea, după cum ați văzut-o foarte bine în spațiul public. Îi mulțumesc poștașului de serviciu cu această ocazie, informează Mediafax.

Rugămintea la dânsul este să scoată semnătura de-acolo, pentru că știu că încalcă o prevedere legală. Dacă vrea să afle care este aceea, îi pot notifica pe cale oficială sau juridică. În rest, n-am cerut, prin scrisoare, niciun termen, săptămâni și așa mai departe, cum alți cunoscători ai economiei au invocat în spațiul public. Am spus, clar, discuțiile pe care le-am avut noi cu cei de la bănci și am avut o discuție eu, personal, cu cei din agenție. Am să mai am câteva discuții, în următoarele zile, pentru a aduce toate argumentele, ca dânșii să înțeleagă foarte clar care este situația în România și să ia o decizie în acest sens”, a afirmat Eugen Teodorovici, luni, în cadrul unei declarații de presă.

Agenția de rating Standard & Poor's și-a menținut la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină și locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, conform unui anunț făcut vineri. În schimb, perspectiva a fost contestată de Guvernul României, printr-o scrisoare trimisă de Finanțe, iar un răspuns la apel va fi dat peste două săptămâni, potrivit procedurilor anunțate de agenția de rating vineri.

Citește și: Tudorel Toader face spectacol la bilanțul celor 2 ani de mandat: 'Nu e un bilanț, e un raport care are 85 de pagini, în forma sintetizată'

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă dimineața, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că MFP a cerut S&P să amâne perspectiva, din cauza neadoptării bugetului de stat, ceea ce poate afecta evaluarea. „Cred că a fost un demers corect, tocmai pentru a lăsa o perioadă de două săptămâni, astfel încât să vedem dacă bugetul va fi aprobat, pentru că și acesta este un punct foarte important. Știți că, la ora actuală, România, din cauza președintelui Iohannis, nu are buget. Acesta este un punct vulnerabil, atunci când agențiile de rating evaluează situația unei țări. Pe de altă parte, pentru a se vedea care sunt perspectivele Ordonanței 114 și a altor măsuri fiscale”, a explicat Vâlcov.

Consilierul pe probleme economie al premierului a fost contrazis, luni, de deputatul USR Claudiu Năsui, care a prezent, pe Facebook, scrisoarea prin care MFP a cerut S&P să amâne perspectiva de țară, iar motivul acestei cereri din partea Finanțelor este OUG nr. 114/2018. „Dacă vă uitați în raportul agenției, acolo aduc în atenție posibile efecte ale Ordonanței, dar nu spun că Ordonanța este cea care duce la scăderea ratingului de țară. Deloc (nu a afectat – n.red.)”, a mai spus Teodorovici, luni.

Citește și: Liviu Dragnea, către o jurnalistă: 'Voi, fetele, chiar nu puteți să vă abțineți în săptămâna asta? Cum să vorbești atât de urât de Olguța Vasilescu?' - VIDEO

Ministrul Finanțelor a răspuns că „nu” OUG nr. 114/2018 poate duce la degradarea ratingului de țară. De asemenea, acesta crede că nu se va ajunge la degradarea ratingului de țară pentru România. „Poate ar fi o temă de discuție publică: Haideți să vedem ce putem face pentru ca ratingul României să crească? Vedeți ce spune acolo în acest raport, inclusive partea de instabilitatea politică – fel de fel de măsuri care se aprobă…”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, referitor la scrisoarea vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și a comisarului însărcinat cu Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, care au susținut că OUG 114/2018 trebuie modificată, deoarece pune România într-o foarte proastă lumină printre țările Uniunii Europene, mai ales că deținem în prezent președinția rotativă a Consiliului, ministrul Finanțelor a afirmat că n-a avut asemenea discuții cu cei doi. „Mă întâlnesc cu dânșii, lunar, la Bruxelles, la ședințele miniștrilor de Finanțe. N-au spus ceva de acest lucru. Mă gândeam că ne trimit o scrisoare prin care ne arată nouă României, pe timpul președinției, cum se preocupă dânșii, la nivel de Comisie Europeană, ca statele membre să-și păstreze în bugetele proprii ceea ce companiile produc în bugetele acele țări. Credeam că asta vor scrie cei doi comisari, pentru că mi se părea mai interesant”, a completat Teodorovici.

Citește și: Omenirea e în prag de RĂZBOI NUCLEAR: Vladimir Putin a semnat decretul prin care suspendă participarea Rusiei la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Ministrul Finanțelor a confirmat că, luni, că deficitul ESA urmează să fie anunțate de Comisia Europeană în aprilie, aceasta fiind procedura standard.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.