Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici pierde meciul cu Mugur Isărescu: Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială are soluții pentru OUG 114

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a identificat, în ședința de luni, soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG n.r. 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În data de 18 februarie 2019 a avut loc ședința Consiliul general al CNSM, iar în cadrul acesteia, au fost prezentate concluziile grupului interinstituțional format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și ai Băncii Naționale a României (BNR) referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (OUG 114/2018).

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

„În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare”, se subliniază în comunicatul de presă al Comitetului.

Acest grup de lucru a fost constituit la data de 4 februarie. În cadrul acelei ședințe, reprezentanții BNR au fost prezentat un studiu de impact, realizat de BNR, privind taxa pe active financiare asupra instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin OUG nr. 114/2018. Pe baza acestui studiu, grupul format din reprezentanții celor două instituții au propus mai multe soluții Consiliului CNSM.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă de la începul acestui an. Această taxă variază între 0,1% și 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial de peste 2%.

Înființat în baza Legii nr.12/2017, CNSM cuprinde reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Citește și: Rareș Bogdan trage un semnal de alarmă, după demisia momentului!

În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR și doi ai ASF, potrivit site-ul instituției: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR și președintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea (președintele ASF) și Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreședinte al ASF).

Celor șase li se adaugă trei reprezentanți ai MFP: Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice).

Citește și: Victor Ponta dă de beton Guvernul Viorica Dăncilă! Izbucnire fără precedent

De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.