Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar PSD: E momentul să ne dezmeticim și să jucăm la capacitatea noastră

psd1

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu afirma ca, desi anul viitor se împlinesc 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeana, tara noastra înca actioneaza sub capacitatea sa la nivel comunitar, întrucât, considera el, în toata aceasta perioada la Bucuresti a predominat agenda interna.

'Se fac 10 ani la anul de când suntem membri si înca suntem sub capacitatea noastra. Pentru ca în toata aceasta perioada agenda noastra a fost cea interna, a predominat aproape în exclusivitate. Problemele externe n-au existat, iar singura solutie pe care am adoptat-o a fost de sprijinire a consensului, spunându-se ca România va fi mângâiata pe crestet daca nu va crea probleme. Cam asta a fost filosofia noastra. (...) Sunt 10 ani si credem ca a venit momentul sa ne dezmeticim si sa începem sa jucam la capacitatea noastra', a declarat, vineri, Pascu, cu ocazia lansarii unui raport despre ''Europa cu doua viteze'', realizat de think tank-ul Strategikon.

Într-o scurta prezentare a raportului, europarlamentarul a aratat ca tema Europei cu doua viteze este extrem de importanta si, desi ea apare din când în când în dezbaterea europeana, acum a iesit într-un context în care continentul are de rezolvat 'crize fundamentale'.

Ioan Mircea Pascu a vorbit despre existenta unor falii în interiorul UE, atât între est si vest, cât si între nord si sud.

'Uniunea, dupa 2004 si 2007, când a fost marea extindere, a capatat o falie în interiorul ei între est si vest, între vechii membri si noii membri. Aceasta provine din filosofii diferite, traditii istorice diferite si nu a avut timp sa dispara deoarece a aparut criza. Criza nu numai ca nu a facut sa dispara aceasta falie, ci a adaugat una noua, între nord si sud. Problema e ca, atunci când discutam de o Europa cu doua viteze, discutam de o Europa care totusi se îndreapta în aceeasi directie. Când discutam, însa, de doua filosofii diferite, a nordului si a sudului în interiorul Europei, discutam deja de directii care s-ar putea sa nu coincida si asta e o problema careia Europa trebuie sa-i faca fata', a explicat Pascu.

În opinia sa, aparitia unei Europe cu doua viteze ar avea, dincolo de implicatiile economice si de principiu, si implicatii de securitate. Potrivit europarlamentarului, România nu va putea împiedica o dezbatere pe acest subiect, dar îsi va putea spune punctul de vedere astfel încât sa nu poata fi invocat faptul ca el nu a fost cunoscut, în cazul în care o decizie va fi luata.

'Pentru securitatea noastra, NATO ramâne unica optiune. Parteneriatul cu SUA, unica optiune în interiorul acestei optiuni, pentru ca Statele Unite sunt singurele care în momentul de fata pot sa ofere o garantie ca vechea politica europeana, în care occidentalii discuta cu Rusia peste capul nostru si de regula în dauna noastra, nu mai apare. Ratiunea pentru care noi am intrat în NATO si UE a fost tocmai asta: sa nu se mai repete politica pe care continentul acesta a cunoscut-o o suta si ceva de ani. Exista o chestiune: daca aceasta stratificare a UE nu va fi exportata si în interiorul NATO. Si aici e o chestiune care va trebui evaluata', a adaugat Ioan Mircea Pascu.

Raportul Strategikon sustine ca o dezbatere cu privire la o Europa cu doua sau mai multe viteze nu ar trebui folosita ca mijloc de a obtine un avantaj în negocierile dintre statele occidentale si cele din est. Potrivit autorilor raportului, acest subiect merita o dezbatere serioasa într-un context potrivit, dupa ce Europa va gasi solutii la principalele provocari cu care se confrunta în momentul de fata.

Strategikon este un think tank românesc de limba engleza, care îsi doreste sa abordeze probleme dezbatute la nivel european, mai ales dintre cele care nu se reflecta în dezbaterea interna.

AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.