Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evenimentul ar fi putea modifica major clima - un crater vechi provocat de un asteroid, în Australia

crater

Cel mai vechi crater provocat de un asteroid pe Terra datează din urmă cu 2,229 de miliarde de ani și se află în Yarrabubba, Australia. Cercetătorii sunt de părere că impactul ce a provocat craterul a fost la originea unei schimbări climatice majore, potrivit unui studiu citat de bfmtv.com, scrie Mediafax.ro.

Cu un diametru de 70 de kilometri, craterul, descoperit în 1979, a fost datat cu exactitate abia de curând, pentru că, din cauza eroziunilor, a fost dificil de identificat structura sa originală.

Datarea a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, potrivit studiului apărut în Nature Communications.

Perioada în care a avut loc impactul coincide cu sfârșitul unei glaciații numite "Terra bulgăre de zăpadă".

"Există dovezi geologice (altele decât cele prezentate în noul studiu, n.r.), bazate pe prezența depozitelor, a existenței ghețarilor pe Terra în urmă cu 2,4 și 2,2 miliarde de ani. Iar depozitul cel mai nou, descoperit în Africa de Sud, corespunde epocii impactului de la Yarrabubba", a explicat Timmons Erickson, de la Centrul Johnson al NASA, principalul autor al studiului.

Nimic nu dovedește existența unui ghețar în zona de impact, dar "este interesant de notat că în acest loc depozitele de gheață sunt absente din «memoria» mineralelor timp de 400 de milioane de ani după căderea asteroidului", a spus Christopher Kirkland, coautor al studiului.

Citește și: PNL pregătește o mișcare de trupe la Senat - SURSE

Cercetătorii au sugerat, pe baza unor simulări digitale, scenariul unui meteorit care a lovit o zonă înghețată, străpungând un strat de gheață de cinci kilometri, care este apoi proiectat în atmosferă și provoacă o cantitate uriașă de vapori, până la 500 de miliarde de tone.

Acești vapori, un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon, ar fi dus la încălzirea atmosferei, ajutând-o să iasă din acea eră glaciară.

Scenariul este unul neobișnuit, pentru că majoritatea meteoriților au fost asociați cu răcirea temperaturilor. Un exemplu este asteroidul care a lovit Yucatan, în Mexic și ar fi provocat dispariția dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

De altfel, Erickson a spus că simulările lor sunt doar pe o eră glaciară și că sunt încă într-o etapă a ipotezelor, urmând a fi făcute mai multe studii în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.