Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evoluția economiei în 2015

pib

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 3,7% în 2015, conform ultimelor estimări ale Institutului Național de Statistică.

Creșterea consumului a jucat un rol important în această evoluție, susținută de creșteri salariale, scăderea taxelor și reducerea costului împrumuturilor, informează Ziarul Financiar.

pib

Cifrele sunt ușor sub unele estimări; Bloomberg, de exemplu, estimase o creștere de 3,8%. Chiar și așa, creșterea economică este cea mai  mare de după 2008, informează Hotnews.

Comunicatul INS vine pe un pe fondul unei percepții relativ optimiste privind situația economică a României. În 2016, de asemenea, majoritatea analiștilor se așteaptă să avem o creștere economică peste 3%, cu o medie a așteptărilor de 4% în panelul intervievat de Expert Forum.

Citiți și:

Cum ar putea arăta economia și societatea în 2016

Rata creditelor neperformante a scăzut sub 12% pe an

INS: 2015, primul an cu inflație negativă

Există, însă, și temeri conform cărora această creștere este nesustenabilă

„Eu tind să cred că PIB-ul potențial (creșterea PIB, n. red), în acest moment, este 3% nu 5%, pentru că PIB-urile pe anul trecut și pe anul acesta sunt dopate de măsuri fiscale care nu vor fi sustenabile. De ce acest dopaj trebuie la un moment dat să se oprească? România cheltuie 1,6% din PIB pe datoria publică (40% datorie publică în PIB ori 4% dobânda plătită). Dacă ajungem la o datorie dublă, prin stimulente, ajungem la costuri duble, iar banii vor fi luați de la sănătate, educație, infrastructură etc. În plus, costurile se pot dubla și dacă se majorează dobânzile”, a susținut în data de 4 februarie, Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României, citat de Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.