Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evreii din Iran susțin forțele guvernamentale în fața valului de proteste: scrisoare deschisă semnată de Comitetul Central Evreiesc

bloomberg.com
iran

Mica comunitate evreiască din Teheran a condamnat joi protestele actuale împotriva regimului din Iran, care au izbucnit din cauza morții unei tinere reținute pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, informează Times of Israel.

Într-o scrisoare, Comitetul Central Evreiesc din Teheran a declarat că este alături de regimul iranian, în contextul în care protestatarii sunt supuși unei represiuni mortale. "Aceasta este o condamnare a recentelor tulburări din țară, care au dus la moartea și rănirea mai multor persoane din țara noastră, precum și la multe pierderi financiare pentru țară", se arată în scrisoare. "Comunitatea declară că s-a supus întotdeauna poziției liderului suprem", a adăugat aceasta.

"Comunitatea declară că dușmanii sistemului creează insecuritate vizând unitatea poporului. În ultimele zile, evenimente și incidente nefericite au avut loc în țara noastră iubită, ceea ce a rănit inimile celor loiali Iranului și sistemului islamic sfânt", se arată în scrisoare.

"Comunitatea le cere tuturor membrilor din țara noastră dragă să evite polarizarea țării și să discute lucrurile. Sperăm că în viitorul apropiat vom vedea unitate, pace, securitate și fericire în țara noastră iubită", a adăugat aceasta.

În septembrie, în timpul primelor săptămâni de proteste, comitetul a emis o scrisoare prin care își avertiza membrii să evite sinagogile în timpul violențelor.

Personalități proeminente din comunitatea evreiască din Iran publică intermitent declarații anti-israeliene care corespund agendei regimului. Iranul a jurat în mod deschis să distrugă Israelul și sprijină financiar grupuri teroriste, precum Hezbollah și Hamas, care sunt, de asemenea, angajate în acest scop.

De la moartea lui Mahsa Amini în septembrie, în timp ce se afla în custodia poliției pentru moralitate din Teheran, protestele s-au extins în întreaga țară. Autoritățile au răspuns printr-o campanie de represiune care, potrivit grupului Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, s-a soldat cu aproximativ 400 de morți, o jumătate de duzină de persoane condamnate la moarte și peste 15.000 de persoane arestate.

Înainte de Revoluția islamică din 1979, în Iran existau aproximativ 100.000 de evrei; până în 2016, potrivit unui recensământ iranian, acest număr a scăzut la mai puțin de 10.000.

Comunitatea evreiască din Iran a luat anterior alte măsuri de precauție pentru a-și proteja membrii, rabinul șef al țării declarând anul trecut că a condamnat uciderea de către SUA a generalului iranian de rang înalt Qassem Soleimani în 2020, pe fondul temerilor că evreii ar putea fi atacați fizic de unii vecini musulmani.

De precizat că evreii din Iran sunt anti-sioniști.

Amini, o tânără de 22 de ani de origine kurdă, a murit la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de către faimoasa poliție a moralității pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic pentru femei.

Mitingurile au fost conduse de femei tinere care și-au ars vălurile și s-au confruntat cu forțele de securitate în cel mai mare val de tulburări care a zguduit Iranul în ultimii ani.

În octombrie, Statele Unite au plasat peste o duzină de oficiali iranieni pe lista neagră a sancțiunilor pentru reprimarea protestelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.