Ex European Commissioner for Agriculture Ciolos: Market is changing and we need to think of what to produce

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 05-06-2025 14:12

Actualizat: 05-06-2025 17:12

Article thumbnail

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

„Piața se schimbă, evoluează și nu am impresia că atunci când decidem asupra anumitor investiții, mai ales cu fonduri europene, ne gândim dacă producem ceea ce este necesar, dar în general producem ceea ce putem și apoi vedem când și cum vindem”, a declarat fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, la Forumul Național „Viitorul Agriculturii”.

Cioloș a subliniat că în România se vorbește mult despre gradul de absorbție a fondurilor europene, dar nu și despre calitatea absorbției.

„Vorbim mult în România despre gradul de absorbție a fondurilor europene. Nu am auzit până acum discuții despre impactul acestor fonduri, despre calitatea absorbției. Am absorbit banii, i-am adus în economie, ceea ce este deja un lucru foarte bun când ne uităm la situația bugetului de stat și cât de importante sunt fondurile europene pentru echilibrarea deficitului bugetar și injectarea de fonduri în economie, dar, dincolo de asta, vorbind despre sectorul agricol, cât de eficientă a fost absorbția și utilizarea fondurilor pe plăți directe, pe investiții masive în utilaje și în dotarea capacităților de producție agricolă, în special a materiilor prime, unde competitivitatea în producția vegetală a crescut într-adevăr în mai multe sectoare. Cu toate acestea, nu am avut sau nu a existat în România o capacitate calitativă de absorbție a fondurilor europene în sectorul de procesare, companii care procesează produse adaptate pieței, la ceea ce se cere”, a argumentat el la evenimentul organizat de Clubul Fermierilor Români.

În opinia sa, în România fermierii produc ce pot, nu ce se cere, și apoi încearcă să vândă acele produse, fără o strategie clară.

„Piața se schimbă, piața evoluează mult, cererea consumatorilor și modelul de consum alimentar se diversifică, din nou, foarte mult, și nu am impresia că atunci când decidem asupra anumitor investiții, în multe situații chiar și cu fonduri europene sau poate mai ales cu fonduri europene, ne gândim dacă producem ceea ce se cere. Noi, în general, producem ceea ce putem și ne uităm de unde luăm materia primă și o prelucrăm și apoi vedem când și cum vindem”, a explicat el.

În ceea ce privește reducerea deficitului comercial în sectorul agroalimentar, Cioloș a precizat că există două posibilități: fie dezvoltarea capacității de a produce pentru a înlocui produsele importate, fie capacitatea de a produce pentru a exporta.

„Acestea sunt cele două modalități de a echilibra balanța comercială, iar una este legată de cealaltă. Capacitatea de a exporta, din punctul meu de vedere, este strâns legată de capacitatea de a fi competitiv pe piața internă. România este o piață în creștere, cu potențial de absorbție ridicat, unde cererea continuă să crească. Deci, este cea mai bună modalitate de a stimula companiile românești să fie competitive și pe piața internă”, a spus fostul oficial european.

În acest context, mesajul transmis de Dacian Cioloș a fost acela că sectorul privat ar trebui să devină o forță de propunere atât la nivel național, cât și european, așa cum este și Polonia.

Joi, Clubul Fermierilor din România a organizat Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, o întâlnire dedicată prezentării concluziilor și promovării inițiativelor importante rezultate din seria de șase forumuri regionale desfășurate în ultimele luni. La deschiderea evenimentului a participat președintele României, Nicușor Dan.

Forumul Național reunește aproximativ 100 de lideri: fermieri-antreprenori de succes din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor cheie în dezvoltarea sectorului, precum și lideri din industrii conexe și complementare agriculturii: retail, tehnologie, transporturi, energie, sustenabilitate și bancar.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri