Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Cine sunt medicii şi firmele de medicamente implicate în ancheta DNA

medici

DETALII dintre cele mai dure continuă să apară din mega-ancheta DNA referitoare la reţeaua medicilor corupţi. Potrivit surselor judiciare ar fi vorba de nu mai puţin de 13 societăţi comerciale implicate în afacere.

Medicii comandau medicamentele ca şi cum ar avea pacienţi care trebuie să beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, foarte scump. Medicamentele se decontau, deci se achita din buget, pentru firma furnizoare, preţul acelui medicament. Medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese etc., dar în realitate medicamentul nu era necesar, pentru că nu exista pacient. Era o altă modalitate de a încasa bani pe lângă cea cu prescrierea medicamentelor scumpe.

****

Firme implicate ROCHE ROMÂNIA SRL, structură a concernului multinaţional ROCHE – producător de medicamente, ACTAVIS SRL, producător/distribuitor de medicamente, dar şi în ceea ce priveşte PFIZER ROMÂNIA SRL, companie biofarmaceutică, TEVA PHARMACEUTICALS ROMÂNIA SRL, companie farmaceutică, NOVARTIS PHARMA SERVICES SRL, producător de medicamente, ALVOGEN ROMÂNIA SRL, producător de medicamente, SANDOZ PHARMA SERVICES SRL, companie farmaceutică, GLAXOSMITHKLINE ROMÂNIA SRL, producător de medicamente, EGIS INTERNATIONAL, companie farmaceutică, ROMASTRU TRADING, distribuitor de medicamente, GLENMARK PHARMACEUTICALS SRL, producător de medicamente.


Din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce priveşte activitatea derulată de ROCHE ROMÂNIA SRL şi ACTAVIS SRL, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de cătreZAMONEA DAN, fost director general la ROCHE ROMÂNIA SRL,LUCUŢĂ TEODOR , fost director economic la ROCHE ROMÂNIA SRL, IVAN DAN, director general la ACTAVIS SRL.

Modalităţile de cointeresare a cadrelor medicale de către exponenţii operatorilor economici constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate (unele neefectuate în realitate), asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.

creşterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice), comportă două direcţii de acţiune:

- creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, care presupune administrarea produselor menţionate.

- creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, este clar că a crescut stocul căci la percheziţii s-au găsit cantităţi mari de medicamente unele expirate dar pentru ele se alocau fonduri dar în realitate nu erau folosite toate ci doar plătite din buget producătorului şi desigur cu profitului medicului care le prescria !!! nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul P.N.S., fapt ce conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea F.N.U.A.S.S.  şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical.

Întrucât înscrierea în P.N.S. şi decontarea medicamentelor prescrise se face pe baza unor dosare aprobate la nivelul C.N.A.S., reprezentanţii companiilor farmaceutice urmăresc crearea/consolidarea unei baze de sprijin la nivelul palierelor decizionale ale C.J.A.S., existând indicii privind cointeresarea materială a unor funcţionari din cadrul acestora în vederea sprijinirii activităţilor grupului de interese.

De regulă, exponenţii grupului de interese vizează crearea de relaţii la nivelul directorilor medicali/medicilor şefi din cadrul C.J.A.S., în unele situaţii chiar şi al funcţionarilor din cadrul Compartimentelor Programe Naţionale de Sănătate şi Farmacii (C.P.N.S.F.) constituite în structura acestora, cu atribuţii de control pe linia derulării P.N.S., respectiv pe linia relaţiei cu farmaciile.

Sunt şi situaţii în care reprezentanţii medicali ai firmelor producătoare/distribuitoare de medicamente s-au implicat inclusiv în procesul de întocmire şi promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a C.N.A.S. a dosarelor necesare includerii/menţinerii unor pacienţi din cadrul P.N.S. în anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de aceştia.

În ceea ce priveşte consecinţele perpetuării şi extinderii practicii nelegale prezentate, acestea se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate şi, în subsidiar, în starea de sănătate a populaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.