Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Interviu Diana Tușa: Niciodată nu m-aș alia cu PSD

Diana Tusa

Deputatul PNL Diana Tușa vrea să candideze la Primăria Sectorului 1, dar decizia finală va fi luată de partid. Într-un interviu acordat PoliticScan copreședintele PNL Sector 1 a dezvăluit o parte din proiectele pe care le va implementa dacă va fi aleasă primar, dar și despre relația pe care o are cu Andrei Chiliman.

Mai multe puteți afla citind interviul de mai jos:

Credeți că premierul Dacian Cioloș va introduce OUG și vom avea primari aleși în două tururi, în ciuda opoziției pe care o întâmpină din partea PSD, UNPR și ALDE?

Actualul Guvern nu este rodul voinței politice, ci voinței cetățenilor, a străzii. Drept urmare cred că mandatul actualului Guvern este acela dat de stradă, iar una dintre revendicările principale ale cetățenilor a fost votul în două tururi. Cred că acest lucru trebuie să nu îl uite.

Sectorul 1 are un mare bazin de dreapta. Credeți că v-ar avantaja un tur sau două tururi?

Eu cred că legea nu trebuie făcută în funcție de interesele de moment, ci trebuie făcută în funcție de principii și să urmeze un singur scop: să fie corectă. De fiecare dată, în toate exemplele pe care le avem, în care legea este făcută în funcție de un interes de moment s-a dovedit, nu numai că nu a servit acelui interes, ci că a fost o lege proastă. În acest sens avem și exemple: constituția lui Adrian Năstase, care i-a folosit altcuiva, și multe altele...

PNL București a revenit și a modificat procedura de desemnare a candidaților...Cum comentați?

Eu cred că în primul rând PNL trebuie să urmărească prin desemnarea candidaților un singur scop: de a veni cu candidații cei mai buni, care au cele mai multe șanse. Iar acest lucru îl va stabili cetățeanul și se va vedea în sondaje.

Credeți că aveți un avantaj în plus, ca femeie, să câștigați lupta în interiorul partidului, pentru a fi desemnată candidată la Primăria Sectorului 1, luând în considerare că Alina Gorghiu și PNL militează pentru adoptarea legii cotelor de gen în politică?

Proiectul legii egalității de gen a reieșit din necesitatea susținerii implicării femeilor în politică. În ceea ce mă privește, până acum, am încercat să mă lupt în politică, de la egal la egal. Asta nu înseamnă că toate colegele mele au avut aceeași putere sau aceeași șansă. Susțin acest proiect fiind nevoie în acest moment de un sprijin pentru femei. Ce se va întâmpla în viitor în clipa în care vom avea un echilibru este o altă discuție, dar în acest moment este nevoie de acest proiect. Dacă îmi va folosi sau nu, nu am de unde să știu. Vom vedea în viitor.

Andrei Chiliman are în continuare, în Sectorul 1, o cotă mare de încredere, deși este urmărit penal - Vă deziceți de Andrei Chiliman? O să îi continuați proiectele?

În ceea ce privește proiectele administrației Sectorului 1, condusă de Chiliman, au fost proiecte foarte bune pentru cetățeni, iar asta se vede mergând pur și simplu pe stradă prin Sectorul 1. Multe dintre aceste proiecte nu doar că trebuie continuate, ci și finalizate. Fie că vorbim de reabilitarea termică a blocurilor, de creșterea infrastructurii școlare, de extinderea programei școlare, în sensul de a introduce în cât mai multe școli din sector studiu de limbi stărine, de circulație internațională, de mediu, de mai mult spațiu verde, de creșterea numărului de locuri de parcare, acestea sunt proiecte bune pentru cetățean, de aceea trebuie continuate. În ceea ce privește raportul meu cu fostul primar vă spun că nu sunt omul care să spună că nu îl cunoaște doar pentru că are problemele pe care le are. Îl cunosc, mi-a fost coleg și am învățat multe în ceea ce privește administrația locală de la dânsul. Andrei Chiliman a făcut lucruri bune pentru sector, iar în ceea ce privește problemele pe care le are, pentru care s-a autosuspendat din partid (PNL n.red.), nu sunt de competența mea. Sunt organe ale statului, instanțe de judecată care stabilesc vinovăția sau nevinovăția. În ceea ce mă privește vreau să continui aceste proiecte, dar vreau să o fac într-un alt fel.

Vreau să introduc în Sectorul 1 un nou model de administrație locală, bazat în primul rând pe transparență și participare.

Și o să vă dau un exemplu: de-a lungul timpului, deși Sectorul 1 este una din cele mai dezvoltate și moderne administrații din țară, de-a lungul timpului principalul reproș a fost lipsa de transparență. Opacitatea a iscat suspiciuni sau acte de corupție. De aceea primul pas pe care l-am făcut, din funcția politică pe care o am, copreședinte PNL Sectorul 1, a fost aceea de a iniția, împreună cu consilierii locali ai PNL Sector 1, un proiect, care a și trecut în decembrie 2015, care vizează transparentizarea activității primăriei Sector 1. Începând de anul acesta, toate contractele de achiziții publice vor fi găsite pe site-ul primăriei. Mai mult decât atât, toate anunțurile de intenție, ofertele de participare, vor fi găsite tot pe site, fie că este vorba de aparatul primăriei, fie că este vorba de instituții subordonate PS1. Al doilea pas pe care eu îl văd, dar pentru asta trebuie să dețin funcția de primar, este continuarea transparentizării. Aici mă refer la acordarea locuințelor sociale, care trebuie făcută în mod transparent. În ceea ce privește cheltuielile, am de gând dacă ajung primar ca lunar pe site-ul primăriei să fie publicat un raport în care să se vadă, în mod clar, pe ce s-au cheltuit banii cetățenilor în acea lună. În ceea ce privește participarea, eu sunt de principiul că toată activitatea trebuie să pornească de la ceea ce își doresc cetățenii, iar aceștia trebuie implicați. Vreau să vă dau un alt exemplu concret. Avem proiectul de buget, care potrivit legii trebuie, în primul rând, publicat pe site, iar în al doilea rând trebuie dezbătut public. Acest lucru se întâmplă astăzi, însă este doar o formalitate, un punct bifat dintr-o lege. Nu poți să faci o dezbatere de trei ore, iar a doua zi să votezi bugetul. Din punctul meu de vedere bugetul trebuie construit și dezbătut cu 6 luni înainte. Prima dată te duci și întrebi cetățenii, fiecare pe domeniul lui de interes (cartiere - Asociații profesionale, economice, culturale, etc.), iar în funcție de asta faci bugetul. Cred că așa trebuie făcută într-adevăr o dezbatere reală.

Vasile Motoc a ajuns primar interimar al Sectorului 1 în urma unui blat între PNL și PSD?

Actualul viceprimar (primar interimar n.red.) a fost ales în 2012. Pentru a fi schimbat, PNL-ului îi trebuie două treimi în Consiliul Local. Noi avem doar 15 consilieri și ne trebuie 18, iar restul de 3 sunt de la PSD. Noi nu am reușit să îi convingem să îl schimbăm. Matematica este simplă: 15 nu este egal 18.

Care sunt principalele 3 proiecte pe care le veți implementa dacă veți ajunge primar?

Am să vă răspund la această întrebare când voi fi candidat, deocamdată nu s-a făcut desemnarea oficială (de partid n.red.). Ceea ce fac acum este o schiță a unor proiecte pe care m-am axat, care pornesc tocmai în urma consultărilor cu cetățenii Sectorului 1. Unul este redarea către comunitatea locală și redeschiderea teatrului de vară din parcul Bazilescu. Deși de-a lungul timpului au fost foarte multe inițiative de realizare a acestui proiect, până acum nu s-a realizat în mod concret nimic. Teatrul Bazilescu trebuie să fie redeschis locuitorilor Sectorului 1. Un al doilea proiect este parcul Cireșarii, baza sportivă Cireșarii, care din consultările pe care le-am avut cu cetățenii din acea zonă, dar și cu asociații sau ONG-uri de mediu sau educaționale, sportive, a reieșit foarte clar că cetățenii își doresc atât deschiderea publică a parcului, cât și continuarea activităților sportiv - educaționale. Primăria Sectorului 1 dispune de buget pentru a iniția o dezbatere publică pentru aceste proiecte, dar și de bani pentru reabilitarea, redarea lor circuitului public, precum și pentru susținerea activităților ulterioare. Al treilea proiect vizează modificarea legii privind acordarea autorizațiilor de construcție, în sensul de a nu mai permite construcțiile de blocuri în zonele de case. Lucrez acum la o modificare legislativă în acest sens.

Credeți că Dămăroia, Chitila, Bucureștii Noi sunt niște cartiere pregătite să aibă un primar femeie?

Stau în Pajura, la 5 minute de aceste cartiere și sunt convinsă că da. Înainte de a fi sau a nu fi femeie, contează a fi omul locului, implicat în problemele comunității tale. Eu trăiesc acolo împreună cu familia mea.

În cazul în care veți fi aleasă primarul Sectorului 1 ce alianțe veți lua în calcul, la nivelul Consiliului Local, pentru a avea majoritate și să vă alegeți viceprimarul?

Cu oamenii, în primul rând, de aceea v-am vorbit despre transparență și democrație participativă. Cred că înainte de interesele politice trebuie să primeze cele ale cetățenilor. Bineînțeles că fiind un om de dreapta niciodată nu m-aș alia cu PSD. Așadar, cei care ar susține interesele cetățenilor, proiectele lor fiind proiectele mele, ar fi și aliații mei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.