DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXCLUSIV Patriarhia Română, despre posibilitatea eliminării notelor la Religie: 'A inventa două sisteme de notare constituie o lezare discriminatorie'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam patriarhul daniel ludovic orban patriarh orban

Ludovic Orban are asigurată, deja, intrarea în cărțile de istorie ale românilor! Este primul premier care a picat o moțiune de cenzură cu un scor record, 261 de voturi, apoi a fost reinstalat premier de către aceiași parlamentari care l-au demis și riscă să fie detronat, din nou, tot de aceiași oameni, printr-o nouă moțiune care a fost depusă.

Însă, Orban poate intra și în istoria învățământului românesc. Din nou, nu prin ceva pozitiv. Premierul PNL a decis să taie creșterea salarială legală a profesorilor, fiind prins cu minciuna: la asumarea răspunderii guvernamentale a bugetului pe 2020, Orban anunța că majorarea salariilor din învățământ este prinsă în lege, însă, adevărul s-a văzut pe 14 august când, la rectificarea bugetară, s-a constatat că liberalii nu aveau de gând să majoreze salariile, banii nefiind alocați încă din decembrie, de la asumarea în Parlament. Acum, după ce a lichidat salariile dascălilor, premierul liberal mai pune la cale o mutare care are bătaie pe termen lung: se ia în calcul eliminarea notelor de la disciplina Religie. Adevăratul obiectiv este, însă, ca în câțiva ani Religia să fie eliminată cu totul din programa școlara.

STIRIPESURSE.RO a demarat un proiect jurnalistic prin care s-a încercat o poziționare a celor mai importante figuri ale vieții cultural-educaționale din România. Într-un prim episod, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre planul prin care guvernul PNL vrea eliminarea studierii Limbii Latine în ciclul gimnazial.

În cel de-al doilea episod, Patriarhia Română a răspuns la întrebările referitoare la decizia aceluiași guvern liberal de a elimina notele de la Religie. Alături de Patriarhia Română, Academia Română, prin vocea președintelui său, Ioan-Aurel Pop, ia poziție față de intenția declarată a cabinetului Orban. Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Sfântului Sinod, clerici cu însemnătate uriașă academică și socială, vorbesc și ei despre planurile de la Palatul Victoria.

Patriarhia Română a răspuns la întrebările STIRIPESURSE.RO legate de planurile prin care Guvernul vrea eliminarea notelor la Religie prin arhidiaconul Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal și cadru didactic la Facultatea de Teologie. ”A inventa două sisteme de notare constituie o lezare discriminatorie a statutului acestor discipline școlare”, punctează Patriarhia Română prin consilierul patriarhal Ionuț Mavrichi.

Cristi Șelaru: Orele de Religie vor rămâne obligatorii, dar elevii nu vor mai primi note. Cum apreciază Patriarhia Română această probabilitate luată în calcul de MEC?

Ionuț Mavrichi: Această variantă reprezintă doar una dintre cele patru variante propuse de către grupul de lucru al Ministerului Educației și Cercetării, iar ideea de a primi calificative în loc de note se bazează pe argumentul slab că disciplinele vizate (nu e vorba doar de religie) s-ar baza pe predispoziții native. Legea Educației naționale, Legea cultelor, și decizii ale CCR au recunoscut și inclus religia ca disciplină școlară parte a trunchiului comun. A inventa două sisteme de notare constituie o lezare discriminatorie a statutului acestor discipline școlare.

Cristi Șelaru: Se știe că notele de la Religie urcau mediile elevilor. Ce consecințe crede Patriarhia Română că va avea eliminarea notării la orele de Religie?

Ionuț Mavrichi: Notele de la Religie sunt după efortul și îndrăgirea obiectului de către elevi. Asta spune ceva despre această disciplină, și ceea ce este indicat este importanța ei în dezvoltarea spirituală a elevilor.

Cristi Șelaru: Aproape 39% dintre profesori și peste 33% dintre părinți susțin că Religia este mai puțin importantă, conform MEC, în urma publicării rezultatului unui chestionar online. Ce mesaj aveți pentru profesorii și pentru părinții care au cerut asta?

Ionuț Mavrichi: Trebuie să ne întrebăm ce arată cu adevărat aceste cifre și să vedem cum au fost formulate întrebările. Religia este mai puțin importantă raportat la ce? Cred că cifrele cele mai importante nu sunt acestea, ci numărul mare de părinți (peste 93%, conform solicitărilor scrise și înregistrate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) care și-au exprimat dorința ca elevii să participe la ora de religie.

Cristi Șelaru: Considerați că, într-un viitor apropiat, există posibilitatea eliminării Religiei din curricula școlară?

Ionuț Mavrichi: Faptul că religia este prezentă ca disciplină școlară în trunchiul comun nu reprezintă o favoare aparte acordată acestei discipline, ci o consecință directă a regimului libertăților și drepturilor fundamentale dintr-o democrație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.