Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV! SPOVEDANIA de la DNA a avocatului Boștină îl arată pe cumnatul lui Geoană drept inițiator al mecanismului Swietelski - Vlădescu

freelancewriting.com
text

Procurorii DNA au trimis recent instanței supreme dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, pentru două fapte de luare de mită și pentru o faptă de trafic de influență.

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate detaliile neștiute ale acestui caz, de la cum au reușit procurorii DNA depistarea banilor de peste hotare a celor cercetați și până la probarea acuzațiilor ce sunt aduse celor trimiși în judecată.

Astfel, alături de Vlădescu mai sunt judecați cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea dar și fostul deputat Cristian Boureanu pentru fapte de complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Sebastian Vlădescu, Cristi Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată! Ce acuzații aduc procurorii

În preambulul dosarului DNA arată pe scurt cum a fost posibil ca în plină criză financiară, dar și înainte și după, oficiali de rang înalt ai statului să încaseze milioane de euro în conturile unor firme din paradisuri fiscale controlate fie direct fie prin interpuși.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani de zile, în perioada 2005 - 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată București - Constanța.

Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelski ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să  le plătească un comision de 3,5 la sută din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales fără întârzieri sumele aferente contractului dintre Swietelski și România.

Spovedania lui Boștină

Avocatul Doru Boștină, fondator al casei de avocatură cu același nume a detaliat dedesubturile contractului semnat cu compania austriacă Swietelski.

Acesta a explicat cum cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, a fost cel l-a abordat dar și părerea sa despre poziția acestuia în angrenajul pretins infracțional.

„Îmi amintesc faptul că, la începutul anului 2005, Costea Ionuț mi-a spus că urmează să fie încheiat un contract de reabilitare cale ferată cu o valoare foarte mare spunându-mi că mă va pune în legătură cu cineva care urma să ne introducă clientului pentru a încheia un contract de asistență juridică, în baza căruia urma să primim sume de bani care trebuiau să fie dirijate către el în principal. (...)

Eu nu am acordat nicio importanță hârtiilor semnate și a prevederilor cuprinse în documente, esențial fiind pentru mine înțelegerea verbală pe care o avusesem cu Costea Ionuț și Mititelu Mihaela, considerând că aceste contracte dintre SCA Boștină și Asociații și asocierea Swietelski-Wiebe aveau un caracter pur formal. ....

Explicația pe care o pot furniza (pentru faptul că a semnat fără ca măcar să citească contractele - n.r.) eu este că în realitate înțelegerea cu privire la încheierea contractelor privind această asociere a fost anterioară semnării contractelor dintre CNCFR și societatea austriacă. ....”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.