Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Excursie cu peripeții în Parâng: Cincizeci de turişti, recuperaţi de salvatorii montani după ce nu au mai putut înainta din cauza condiţiilor meteo / VIDEO

facebook.com
salvamont turisti

Excursie cu peripeții în Parâng: Cincizeci de turişti, recuperaţi de salvatorii montani după ce nu au mai putut înainta din cauza condiţiilor meteo

Salvamontiştii din Hunedoara au intervenit, sâmbătă după amiază, pentru recuperarea a 50 de turişti care au urcat pe munte, într-o excursie plătită şi însoţiţi de câţiva ghizi, şi nu au putut continua deplasarea din cauză că au fost surprinşi de vremea rea. La altitudini mari a fost anunţat Cod portocaliu care vizează vânt puternic, care spulberă zăpada şi vizibilitate redusă, conform news.ro.

Cele 50 de persoane au urcat în Parâng, pe traseul de creastă de la Cabana Rusu către Parângul Mare într-o zonă extrem de dificilă, turiştii fiind surprinşi de vremea rea. ”A fost un grup organizat de o agenţie care presta servicii de dus oameni pe munte şi au avut foarte puţini instructori şi, din păcate, nu trebuia să abordeze traseul în condiţiile de astăzi, pentru că astăzi toată ziua a fost vreme rea. Te duci pe munte în condiţii de vreme rea atunci când vrei să testezi capacitatea la doi-trei-cinci oameni cu care vrei să faci o expediţie în marii munţi din lume, dar nu cu 50 de oameni”, a declarat şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, pentru News.ro.

Potrivit acestuia, excursia a fost organizată existând mai puţin de un ghid la 10 persoane, dar şi în contextul în care fusese anunţat din timp faptul că la altitudini mari vântul va bate cu putere, spulberând zăpada. ”I-au recuperat pe toţi, sunt salvamontiştii acolo, pe unii, care nu mai puteau să meargă, i-au preluat cu ATV-urile, dar problema e că şi cu ATV-ul sau cu snowmobilul poţi urca până în unele zone, doar pe o porţiune foarte scurtă, apoi se intră pe creastă, unde e periculos şi să mergi, cu atât mai puţin să te deplasezi cu un astfel de utilaj”, a precizat şeful Salvamont.

În Masivele Retezat si Parâng, la peste 1800 de metri altitudine, vântul are la rafală, peste 60 km/h, spulberând zăpada. La peste 2000 de metri, stratul de zăpadă măsoară peste 40 de centimetri, iar în depozite este şi de peste un metru, vizibilitatea fiind sub 10 metri, au anunţat, sâmbătă, salvatorii montani.

Pe munte va fi vreme rea şi duminică. Sâmbătă meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu valabilă din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 2:00 până duminică la ora 16:00, avertizare care anunţă viscol în zona montană din sudul judeţului Hunedoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.