Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Există lideri tineri în politica din România?

lupta

Avem lideri tineri în politica românească?...a fost întrebarea care s-a născut în urma unui simplu exercițiu - ghicitoare pe care l-am făcut la un seminar: lecturarea unor discursuri politice, cu scopul de a identifica vorbitorul. Pe măsură ce frazele erau lecturate, erorile deveneau din ce în ce mai deranjante, dar nu am identificat personajul, deși au fost făcute numeroase încercări. După dezvăluirea identității vorbitorului mare ne-a fost mirarea, pentru că era vorba de un tânăr politician, care a deținut funcții importante în Guvern.

Asta e unul din indiciile care ne spune că poți să fii tânăr politician, dar asta nu înseamnă că ești și lider. Pentru că  în România, spre deosebire de SUA sau alte țări, meseria de politician nu există, ci noi avem orice altceva transformat în politician, peste noapte.

La o simplă privire putem constata că scena politică de la noi este încă dominată de figuri vechi, care s-au perindat prin diverse fotolii sau funcții ministeriale din '89 până astăzi. Așa numiți lideri noi, tineri, s-au dovedit a fi doar copii mai reușite sau eșuate ale "lupilor bătrâni". Nu e nevoie să facem o listă nominală, pentru că prea puțini politicieni tineri din perioada democrației au arătat că sunt cu adevărat lideri. Iar cei care au mimat pentru o perioadă, au făcut până la urmă greșeli și au arătat ce pot să facă de fapt.

J. Blondel, în cartea Political leadership, face portretul liderului politic, de unde putem deduce că nu avem lideri tineri în politica de la noi.

Cum definește Blondel liderii:

"Există o diferență între lideri și cei care dețin puterea, de cele mai multe ori, din acest motiv poate fi greșit să îi numim pe guvernanți lideri, ei fiind mai degrabă cei care dețin o funcție de conducere. Leadershipul este un concept comportamental, nu unul ce ține de poziția ocupată.

Liderul este cineva care influențează grupul și se poate întâmpla să se afle în fruntea grupului în mod formal, dar nu este obligatoriu.

Liderii naţionali nu mai vin neapărat dintr-un segment anume sau dintr-o familie cu tradiţie politică, însă modelul ereditar sau principiile de familie joacă un rol important.

Liderii vin la putere în general cu caracteristici comune: În jurul vârstei de 50 de ani, majoritatea bărbaţi, cu studii superioare, cu o situaţie financiară bună sau foarte bună datorită ocupaţiei lor. În număr foarte mic sunt cei care ajung să fie lideri aparţinând clasei de jos sau de mijloc, însă cu o educaţie superioară. Background-ul social al liderilor joacă un rol important în determinarea scopurilor politice şi a orientării generale a vieţii politice din ţară".

Pe de altă parte, în politica românească promovarea tinerilor a fost făcută mai mult formal. Nu a existat în sânul marilor partide politice interes pentru cultivarea viitoarei generații de politicieni. Pentru că setea de putere pe termen scurt este pe primul loc, iar preocuparea pentru transferul culturii politice către cei mai tineri nu prea a existat. De aici și dezinteresul tinerilor pentru politică.

Studiul „Generaţia Mileniului - Atitudinea tinerilor din România asupra politicii”, lansat vineri de către Fundația Stânga Democratică (FSD) și Fundația Europeană pentru Studii Progresiste (FEPS) arată că tinerii doresc cel mai mult și mai mult să fie oameni de afaceri. Alte studii arată atitudini asemănătoare.

Screenshot_7

Analiza pe marginea acestui studiu o puteți citi aici.

Astfel că ajungem la concluzia tristă că nu prea avem lideri tineri în politica românească. Cauzele sunt mai multe, așa cum am arătat mai sus, deși cred că pe listă mai  pot fi adăugate și altele. Suntem încă în faza acțiunilor pe termen scurt, fără o viziune pe termen lung.

Și o a doua concluzie, care derivă dintr-un sentiment de amărăciune și dezamăgire, este că mai avem drum lung de parcurs până când vom avea lideri tineri în politică. Am putea începe să îi formăm învățând de la alții. Poate chiar din filme...

În serialul SF The 100 lumea pe care o știm acum a fost distrusă în urma unui dezastru nuclear și au rămas doar câțiva supraviețuitori, pe Pământ și în spațiu. Cei din spațiu ajung pe Pământ și încearcă să supraviețuiască. Povestea este interesantă, dar în unul din episoade putem vedea strecurată preocuparea pentru formarea liderilor. Una dintre cele mai puternice regine ale unui clan, care a supraviețuit pe Pământ, are o echipă de copii pe care îi antrenează și educă să fie lideri. De ce face asta? Ca în cazul în care își pierde viața în luptă, pentru a-și apăra oamenii, cel mai bun dintre ei să îi ia locul.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QJQtUwKNboc[/embed]

Deci preocuparea pentru formarea unei noi generații de lideri nu ar trebui să fie neglijată, pentru că de buna lor pregătire depinde și calitatea vieții cetățenilor, dar și posteritatea actualilor conducători. Nu-i așa că ne-am dori și noi să avem lideri politici tineri în care să credem și să le încredințăm votul, având speranța că vom avea o Românie așa cum ne-o dorim? Eu zic că da! Rămâne de văzut cine își va asuma această misiune.

Sursa foto: www.melty.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.