Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții internaționali avertizează Guvernul: agenția Moody's face radiografia economiei românești

Wall Street Journal
Moodys

Principalele dificultăţi la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansionistă şi deteriorarea deficitului de cont curent, se arată în raportul anual al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service, care previzionează o creştere a economiei româneşti de 3,3% în 2019 şi de 3,5% în 2020 susţinută de o cerere internă solidă, potrivit Agerpres.

Citește și: Mihai Tudose: Un membru Pro România care ar accepta să intre în Guvernul Dăncilă ar trebui să-și facă un consult la cap

Profilul de creditare al României ("Baa3", perspectivă stabilă) echilibrează perspectivele favorabile de creştere pe termen mediu ale ţării în raport cu sporirea vulnerabilităţilor fiscale şi externe, se arată în raport.

Principalul sprijin al ratingului de credit al României îl reprezintă potenţialul său de creştere economică de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrală şi de Est). Potrivit Moody's, cererea internă rezilientă va sprijini o creştere a PIB-ului de 3,3% în 2019 şi de 3,5% în 2020.

"Economia României beneficiază de pe urma polurilor de excelenţă în industriile strategice şi diversificarea sectorială. Calitatea ridicată a capitalului uman atrage companiile străine care şi-au exprimat angajamentul pe termen lung faţă de ţară", a apreciat Olivier Chemla, vicepreşedinte Moody's şi coautor al raportului.

Citește și: VIDEO - Traian Băsescu a făcut o demonstrație de forță în Parlamentul European: reproșuri fără perdea pentru Uniunea Europeană

Principalele dificultăţi la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansionistă, care a erodat câştigurile obţinute din consolidare de la criza financiară globală din 2008-2009. Absorbţia relativ scăzută a fondurilor europene şi sporirea volatilităţii interne asociată cu extinderea vulnerabilităţii externe afectează de asemenea profilul de creditare al ţării, se arată în raport.

O îmbunătăţire susţinută a indicatorilor fiscali ai României şi ai indicatorilor externi, însoţită de a predictibilitate mai mare a politicilor, de credibilitate şi de eficienţă instituţională, ar reprezenta o evoluţie pozitivă pentru ratingul de credit al României, apreciază Moody's.

Presiunile negative se vor dezvolta probabil dacă tendinţele negative instituţionale şi fiscale persistă şi susceptibilitatea României la nivelul de risc continuă să crească. De asemenea, o evoluţie negativă pentru ratingul de credit al României îl reprezintă în cazul sporirii dezechilibrelor macroeconomice sau a unei deteriorări suplimentare a balanţei de plăţi a ţării şi a poziţiei investiţionale internaţionale, avertizează Moody's

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.