Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPERIMENT S-a aflat ce se întâmplă atunci când este vaccinată anti-COVID toată populația unui oraș

Agerpres
Brazilia coronavirus

Rezultatele sugerează că pandemia de COVID-19 poate fi controlată prin vaccinarea completă, cu numărul de doze prevăzute de la caz la caz, a 75% din oameni.

Situaţia COVID-19 în Brazilia

Brazilia a fost puternic afectată de pandemie, raportând până acum aproape 463.000 de decese. Media cazurilor zilnie de infectare cu noul coronavirus rămâne ridicată, pe fondul restricţiilor epidemice laxe. În plus, ţara se luptă cu o campanie lentă de vaccinare, din cauza numărului insuficient de doze.

Toate datele problemei par să indice un rezultat negativ, soldat cu vieţi pierdute şi multă suferinţă. Astfel, experimentul din Serrana, situat în sud-estul statului São Paulo, vine în sprijinul brazilienilor care caută soluţia miraculoasă împotriva COVID-19.

Experimentul din Serrana

Studiul a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2021 de către Institutul Butantan, care produce vaccinul CoronaVac.

Oraşul a fost împărţit în patru zone pentru a urmări mai uşor răspândirea virusului. În trei dintre acestea, 75% din populaţia adultă a fost vaccinată împotriva COVID-19, primind ambele doze necesare imunizării.

Când 95% din subiecţi au fost complet vaccinaţi, rezultatele au arătat că:

Decesele au scăzut cu 95%

Numărul spitalizărilor a scăzut cu 86%

Frecvenţa cazurilor simptomatice a scăzut cu 80%

Ricardo Palacios, director de cercetare al Institului Butantan, a declarat că cifra cheie a fost 75%. „Cel mai important lucru este că putem controla pandemia fără a fi nevoie să vaccinăm întreaga populaţie”, consideră el.

Palacios a adăugat că a observat şi scăderea numărului de infectări în rândul copiilor şi adolescenţilor, care nu fuseseră vaccinaţi anti-COVID-19. Acest lucru ar putea indica faptul că nu e nevoie de imunizarea elevilor pentru a redeschide şcolile, precizează specialistul.

Vaccinul anti-COVID-19 CoronaVac

Rezultatele experimentului ar putea avea şi efectul unui impuls în achiziţia de vaccin CoronaVac, utilizat de zeci de ţări în curs de dezvoltare. Câştigarea încrederii este un pas important pentru producători, mai ales în urma controversei de anul acesta, când studiile clinice din Brazilia, Indonezia şi Turcia i-a estimat eficacitatea într-un interval cuprins între 50% şi 90%.

Vaccinul CoronaVac funcţionează prin utilizarea particulelor virale neutralizate, cu ajutorul cărora expune sistemul imunitar la virus fără a risca un răspuns simptomatic grav al organismului.

Experimentul din Serrana a fost primul de acest gen din lume, susţin iniţiatorii săi. Potrivit rezultatelor publicate, nu au fost raportate efecte secundare severe provocate de vaccin şi nici nu au existat decese asociate COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, la 14 zile după rapel.

Un studiu similar se desfăşoară într-un alt oraş brazilian, Botucatu, care are o populaţie de 148.000 de locuitori. Cercetătorii folosesc vaccinul Oxford-AstraZeneca, produs local de institutul Fiocruz.

Brazilia a înregistrat al doilea cel mai mare număr de decese COVID-19 din lume, fiind depăşită doar de Statele Unite ale Americii. De asemenea, ţara a raportat al treilea cel mai mare număr de cazuri la nivel mondial: peste 16,5 milioane de infectări.

Senatul brazilian organizează o anchetă cu privire la campania lentă de vaccinare, analizând totodată şi modul în care preşedintele Jair Bolsonaro a tratat criza sanitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.