Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert german pro-Kremlin: 'Annalena Baerbock, Christine Lambrecht şi Svenja Schulze vor defini relaţiile Germaniei cu Rusia'

rusia germania

Miniştrii din partea "Verzilor" din noul cabinet german se vor opune conductei Nord Stream-2, dar cancelarul Olaf Scholz înclină spre o relaţie constructivă şi un proces de detensionare în raporturile cu Rusia, a declarat miercuri publicaţiei ruse Vzgliad expertul german Alexander Rahr, un influent analist pro-Kremlin, în contextul în care Moscova se aşteaptă la unele probleme în colaborarea cu noul guvern german.

"Referitor la politica externă (a noului cabinet), aceasta va fi stabilită de trei femei - reprezentanta Verzilor, Annalena Baerbock, care va conduce Ministerul de Externe; Christine Lambrecht, din partea Partidului Social-Democrat /SPD/, titulara de la Apărare, şi Svenja Schulze, noul ministru al dezvoltării economice", a indicat Rahr.

Potrivit acestuia, noul ministru de externe german este "cunoscut deja pentru retorica sa antirusească", dar este greu de spus ceva concret deocamdată despre celelalte două politiciene.

"Scholz a dorit ca femeile să definească faţa politicii externe germane. Urmează să vedem ce va ieşi. Vom vedea cu cât femeile sunt mai doritoare de pace sau mai constructive în gândire decât bărbaţii. Dar un lucru este clar: deocamdată, noul guvern intenţionează să urmeze ferm poziţiile alianţei transatlantice şi ale UE şi se va situa de partea Ucrainei în conflictul ei cu Rusia", a declarat Alexander Rahr pentru Vzgliad, apropiată Kremlinului.

În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, Verzii vor continua să se opună Nord Stream-2, apreciază expertul german. "Ei nu spun că vor opri gazoductul, dar vor să transfere Bruxellesului responsabilitatea luării unei decizii în privinţa acestuia. Iar acolo, după cum se ştie, există diferite puncte de vedere. Aşa că lupta va reîncepe. Nu este deocamdată clar cum se vor manifesta Lambrecht sau Schulze, dar este evident că Verzii vor continua să pună probleme Rusiei în această privinţă", consideră Alexander Rahr.

Dar cancelarul Olaf Scholz aspiră la o relaţie constructivă şi la detensionare, a adăugat analistul german de origine rusă.

Însă viitorul gazoductului Nord Stream-2 nu este nici pe departe cea mai importantă problemă în relaţiile ruso-germane, consideră el, menţionând că, pentru Moscova, cel mai important lucru este ca Germania să nu adere la posibilele noi sancţiuni împotriva Rusiei, cedând în faţa SUA.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că doreşte stabilirea unei relaţii "constructive" cu Olaf Scholz, într-un mesaj de felicitare adresat noului cancelar german, care i-a succedat Angelei Merkel.

"Aceasta ar corespunde, fără dubiu, intereselor fundamentale ale ruşilor şi ale germanilor şi ar contribui la consolidarea stabilităţii şi securităţii la nivel regional şi global", afirmă şeful statului rus în mesajul său dat publicităţii de către Kremlin, potrivit Agerpres.ro.

În pofida numeroaselor crize dintre Rusia şi Occident şi a dezacordurilor profunde, Angela Merkel, care vorbeşte limba rusă, şi Vladimir Putin, care cunoaşte germana, au stabilit o relaţie de lucru cordială, chiar dacă complexă pe durata celor 16 ani, cât s-a aflat la putere Angela Merkel, încercând să-şi disocieze diferenţele geopolitice de interesele lor economice, notează AFP.

Astfel, chiar dacă Germania a validat toate valurile de sancţiuni împotriva Moscovei după anexarea Crimeii de către Rusia şi conflictul din Ucraina sau instituite pentru reprimarea opoziţiei ruse, Angela Merkel - în pofida presiunii unor aliaţi - a susţinut cu fermitate construcţia gazoductului Nord Stream-2 pe sub Marea Baltică, destinat să lege Rusia de Germania pentru aprovizionarea Europei cu gaze.

Olaf Scholz este un social-democrat, marele partid de centru-stânga din Germania, din care a făcut parte din predecesorul Angelei Merkel în funcţie, Gerhard Schröder, un foarte bun prieten al lui Putin, devenit preşedinte al Consiliului de administraţie al gigantului petrolier rus Rosneft, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.