Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert german: UE nu va permite o unire a R. Moldova cu România

rador.ro
republica moldova ue

Cunoscutul expert german Alexander Rahr, un apropiat al Kremlinului, a declarat luni ca Uniunea Europeana nu va permite recroirea frontierelor în interiorul Europei, întrebat despre eventuala unire dintre Republica Moldova si România, relateaza postul de televiziune moldovean Accent tv si portalul Actualitati.md în paginile lor de internet în limba rusa.

'România, am impresia, s-a integrat în Uniunea Europeana. Nu stiu ce gânduri are partea americana, dar UE sta ferm pe pozitii - frontierele în interiorul Europei nu pot fi schimbate', a subliniat Rahr, expert în relatiile cu Rusia al Societatii germane de politica externa, care a sustinut luni o conferinta publica la Chisinau, la invitatia liderului Partidului Socialist (pro-Kremlin), Igor Dodon.

În acelasi timp, el nu a exclus ca, dupa o anumita perioada de timp, atitudinea Europei în aceasta chestiune s-ar putea schimba, dar orice fel de modificari de frontiera ar trebui sa se faca numai pe calea unui referendum.

'Da, nu putem exclude faptul ca, în urmatorii 50 sau 100 de ani, granitele în interiorul Europei s-ar putea schimba. Dar acest lucru ar trebui sa se faca numai prin referendumuri. Trebuie sa existe un drum lung si, desigur, acest lucru trebuie sa aiba loc în conformitate cu normele dupa care se ghideaza Europa', a afirmat acesta.

Referitor la diferendul transnistrean, Rahr a pledat pentru federalizare, idee respinsa însa de autoritatile de la Chisinau, dar agreata de Moscova. 'Una dintre cele mai eficiente cai de solutionare a conflictului transnistrean este federalizarea statului moldovean', sustine expertul german.

Singurul partid moldovean care propune si promoveaza federalizarea Republicii Moldova este Partidul Socialist al lui Igor Dodon, mentioneaza în acest context Actualitati.md. De altfel, Dodon este creditat cu prima sansa la prezidentialele din toamna, conform mai multor sondaje din ultimele luni.

La Chisinau, Alexander Rahr a sustinut o conferinta publica, abordând teme precum 'Rusia vs. Occident: cine câstiga?'; 'Rusia între China si Europa'; 'Încotro se îndreapta Putin?'; 'Cine are de câstigat din basmele 'Marii Uniri'?'; 'Locul Republicii Moldova în arhitectura actuala de securitate europeana' etc, conform surselor citate.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.