Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expertiză CRIMINALISTICĂ și de VOCE cerută de foștii ȘEFI ai Academiei de Poliție la ICCJ - Apărarea lor SUGEREAZĂ interferențe ale ANCHETATORILOR

spionaj

Apărătorii fostului chestor Adrian Iacob, fostul șef al Academiei de Poliție, și a adjunctului acestuia, Petrică Mihail Marcoci, cer judecătorilor ICCJ să dispună efectuarea unei expertize criminalistice și a unei expertize de voce, care să stabilească o teză probatorie conform căreia unele declarații ar fi fost „dirijate” de către anchetatori pe parcursul cercetărilor din dosar.

Citește și: O NOTĂ SECRETĂ l-ar plasa pe șeful DALI din MAI într-o presupusă DELAPIDARE a unui hotel din vestul țării...

Concret, unul dintre avocații din dosar, Doru Viorel Ursu, a invocat, joi, în fața magistraților ICCJ, că este necesară efectuarea acestor expertize pentru a se stabili cu certitudine atitudinea martorilor și a anchetatorilor.

„Expertiza va fi una criminalistică si de voce. Vreau să se arate că asupra casetelor s-a lucrat. Polițistul procurorul și ofițerii îi dirijează denunțătorului conduita.

S-a editat, cum s-ar spune, și vrem să se vadă că acea voce care spune fa asta, fa asta sau fa asta nu e vocea clientului meu ci a ofițerului de poliție sau a procurorului”, a explicat apărătorul.

Este de menționat că o cerere similară a fost respinsă de judecătorii Curții de Apel București la momentul judecării dosarului în faza fondului.

Tot joi atât procurorul DNA cât și avocații au cerut instanței reaudierea persoanei care a executat acte de amenintare la adresa jurnalistei Emilia Șercan, respectiv subinspectorul Adrian Bărbulescu.

ICCJ a rămas, joi în pronunțare privind aceste cereri, și va continua dezbaterile în cazul apelurilor declarate de DNA și de cei doi inculpați în 3 ianuarie.

Pedepse blânde la CAB

La finalul lunii mai un complet de judecată al CAB a stabilit condamnarea celor doi înalți ofițeri la pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare și la muncă în folosul comunității câte 120 de zile.

Citește și: Ultimul martor din dosarul Belina a fost audiat - Dosarul intră ÎN LINIE DREAPTĂ...

Decizia CAB nu a fost definitivă iar procurorii DNA dar și cei avocații celor condamnați au atacat soluția cu apel.

Astfel dosarul a ajuns în analiză la un complet de trei judecători de la instanța supremă care va tranșa apelurile pricurorilor anticorupție și pe ale celor judecați condamnați deja pentru fapte de instigare la șantaj.

Fapte de înalte cadre MAI...

Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliție și rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și Petrică Mihail Marcoci, la data faptei comisar șef de poliție și prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, au fost deferitți justiției de anchetatorii DNA pentru fapte de instigare la șantaj.

În rechizitoriul transmis Curții de Apel București procurorii DNA de la  Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție notează că la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, cei doi l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

Concret, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei, să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare persoanei vătămate.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor.

Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs.

Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați.

După trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu autorul faptei, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.

Costoiu vs. MEC

Actul adițional, mai notau anchetatorii DNA, a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului.

Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).

Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune.

Prejudiciul...

Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Până la momentul întocmirii rechizitoriului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ ...

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Față de suspecții Păunică Mihai, Ispas Gabriel Liviu și Leahu Gabriel a fost dispusă soluția clasării, având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adițional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceștia.

De asemenea, a fost dispusă soluția clasării și față de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.