Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicație de esență a CAB pentru patronii de localuri care subînchiriază: Tot răspund de îndeplinirea standardelor legale de siguranță la incendiu al localului

judecator justitie

Un detaliu cu titlu general se desprinde din vasta motivare a CAB în cazul deciziei definitive din dosarul incendiului de la clubul bucureștean Colectiv, și anume faptul că patronul unui local este răspunzător în fața legii inclusiv în cazul subînchirierii acestuia către terți și în baza unui contract clar definit.

Mai precis instanța atrage atenția că nu contează forma contractuală ci starea efectivă a localului iar acest atribut cade exclusiv în sarcina deținătorului oficial a dependinței.

În cadrul motivării din cazul Colectiv judecătorii CAB arată că „și dacă ar fi predat în totalitate spațiul subînchiriat organizatorului spectacolului, inculpații răspundeau de îndeplinirea standardelor legale de siguranța la incendiu al acelui spațiu”

„Nici organizatorul SC Digidream SRL, nici coinculpații Niță Daniela, Moise Marian, Zaharia Viorel nu pot fi făcuți răspunzători de amenajările ilegale și inadecvate din perspectiva siguranței la incendiu ale clubului Colectiv, nici nu li se poate reproșa acestora inexistența căilor de ieșire libere și în număr corespunzător cu numărul participanților la spectacol”, punctează instanța care a decis condamnarea la pedepse definitive cu executare în cazul celor trei patroni ai clubului Colectiv.

„Culpele sunt concurente, fără a se impune stabilirea vreunui procent de culpă, actiunile și inacțiunile imputate se întrepătrund, urmând ca fiecăruia să i se impute întreg rezultatul reprezentat de moartea a 64 de persoane și vătămarea altor 64 de persoane urmare a incendiului produs”, mai notează judecătorii CAB legat de acest aspect”, potrivit motivării din dosarul Colectiv.

65 de morți - Achitări și pedepse la jumătate pentru inculpați

Magistrații Curții de Apel București au decis joi pedepsele pentru inculpații în dosarul Colectiv. În mare parte este vorba de pedepse înjumătățite față de decizia din fond.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 4 ani, față de 8 ani și 6 luni cât a fost pedeapsa pe fond.

Alin Anastasescu, patronul clubului Colectiv a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare, la fel ca și pe fond.

Pentru Paul Gancea, alt patron Colectiv, Curtea de Apel București (CAB) a decis 6 ani și 4 luni de închisoare, față de 11 ani și 8 luni pe fond. În cazul lui Costin Mincu, al treilea patron, el va petrece 8 ani după gratii, față de 11 ani și 8 luni, pe fond.

Administratorul firmei de artificii, care a și decedat între timp, Daniela Niță, pedeapsa este de 12 ani și 8 luni. Cristian Niță, patronul firmei de artificii are, însă, de executat, 2 ani și 6 luni cu suspendare, față de 3 ani și 6 luni pe fond.

Și pirotehniștii au mai puțin de executat.

Pedeapsa în cazul lui Viorel Zaharia scade la 6 ani și 10 luni față de 9 ani și 8 luni pe fond. În cazul lui Marian Moise scade la 6 ani și 10 luni față de 10 ani, cât a luat pe fond.

Și în cazul pompierilor sunt pedepse reduse. George Petrică Matei are de executat 8 ani și 8 luni fațe de 9 ani și 2 luni, iar Antonina Radu are de executat 8 ani și 8 luni față de 9 ani și 2 luni.

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu și Larisa Luminita Ganea au fost achitat, după ce, pe fond au luat 8 ani, respectiv 7 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.