Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile franceze de animale vii în afara UE, condamnate de ONG-urile pentru protecția animalelor

vaci

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au condamnat vineri exporturile de animale provenite din fermele franceze spre ţările din Maghreb şi Orientul Mijlociu unde, potrivit ONG-urilor, condiţiile de sacrificare nu sunt reglementate şi unde animalele sunt supuse unor rele tratamente, informează AFP, potrivit Agerpres.

Un număr de aproximativ 80.000 de bovine şi oi din Franţa sunt exportate în fiecare an spre Algeria, Liban, Maroc, Tunisia sau Israel, unde "absenţa infrastructurilor şi/sau a legilor de protecţie a animalelor provoacă scene de o violenţă inutilă", susţine ONG-ul Welfarm într-un comunicat de presă. "Franţa exportă animale spre ţări unde majoritatea abatoarelor nu au infrastructurile necesare pentru a respecta normele stabilite de Organizaţia mondială pentru sănătatea animală", se arată în comunicat.

Într-o scrisoare trimisă premierului francez Edouard Philippe, ONG-urile, Welfarm, Animals International, L214, CIWF, Fondation Brigitte Bardot, Fondation Droit Animal, Ethique et Sciences şi Eurogroup for Animals, solicită "suspendarea exporturile de animale vii spre ţările terţe" şi să le înlocuiască cu exporturi de carcase de animale tranşate în Franţa.

"Anul trecut, ţările terţe din jurul Mediteranei au importat 2,8 milioane bovine vii, de două ori mai mult decât în 2012", afirmă ONG-urile semnatare.

Citește și: Dan Barna ‘a luat foc’- Ne-au otrăvit trecutul, ne compromit prezentul și ne anulează viitorul

În replică, organizaţia interprofesională franceză pentru sectorul creşterii animalelor şi al cărnii (Interbev) subliniază că exporturile de animale vii spre destinaţiile din afara UE sunt minoritare, în condiţiile în care 94,75% din livrările de bovine vii se fac spre UE. În ceea ce priveşte ovinele, exporturile au loc în anii în care producţia este una puternică în Franţa. În caz contrar, Franţa importă 56% din carnea de miel pe care o consumă.

ONG-urile susţin că acest comerţ cu animale vii ar fi adus Franţei suma de 118 milioane euro în 2018, susţin ONG-urile.

Dacă se iau în calcul toate destinaţiile (inclusiv UE), Franţa este primul exportator european de animale vii, subliniază Gabriel Paun, director UE al Animals International. "Credem că fermierii francezi nu ştiu unde ajung animalele, ei vor doar să scape de animalele de care nu se mai pot ocupa", adaugă Gabriel Paun. În opinia acestuia, situaţia se datorează guvernului francez care a eşuat în a-i susţine pe agricultori şi să creeze o piaţă internă puternică.

"Tolerăm în străinătate lucruri pe care le interzicem pe teritoriul nostru. Este o ipocrizie pe care Franţa nu şi-o mai poate permite", a estimat Adeline Colonat, responsabil pentru campania împotriva exporturilor de animale vii la Welfarm.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.