Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații grave împotriva gigantului ExxonMobil: presupuse agresiuni sexuale, violuri, tortură și bătăi

The Advocate
exxon mobile

Un judecător american a dat undă verde procesului privind presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de gigantul petrolier ExxonMobil la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000.

Un grup de săteni indonezieni au dat în judecată compania ExxonMobil pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului. Un judecător a decis că dosarul lor poate fi judecat, după mai mult de două decenii de incertitudine juridică, transmite pe larg Aljazeera.com.

Cei 11 săteni din provincia Aceh susțin că ei și cei din familiile lor au fost torturați, agresați sexual, violați și bătuți în interiorul și în jurul uzinei de petrol și gaze ExxonMobil situată în orașul Lhoksukon la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000.

Într-o hotărâre sumară din 22 iulie, judecătorul districtual american Royce Lamberth a respins parțial încercările ExxonMobil de a obține respingerea cazului, deschizând calea pentru ca acuzațiile reclamanților să fie audiate în instanță.

Cazul a stagnat în sistemul judiciar din SUA din 2001, când sătenii au depus prima cerere la Tribunalul Districtual Columbia, din cauza contestațiilor juridice ale ExxonMobil și a unei întârzieri cronice a dosarelor.

În timp ce raționamentul instanței rămâne sub sigiliu, se crede că unele dintre cererile de lovire, atac, arestare arbitrară, detenție, detenție falsă și conversie au fost respinse în parte din cauza faptului că termenul de prescripție a expirat.

Terry Collingsworth, un avocat care îi reprezintă pe reclamanți, a declarat că a fost un drum lung până la acest punct. "Am depus acest caz în 2001, acum 21 de ani, și în sfârșit vom avea o zi în instanță pentru a obține dreptate pentru clienții noștri", a declarat Collingsworth pentru Al Jazeera.

'Vreau să se facă dreptate pentru amândoi'

Una dintre reclamante, menționată în proces drept Jane Doe pentru a-i proteja identitatea, a declarat că trauma experienței sale rămâne la fel de proaspătă ca în ziua în care ar fi avut loc. Jane Doe susține că soțul ei, care a murit între timp, a fost luat și bătut de membri ai armatei indoneziene care lucrau ca agenți de securitate la câmpul de gaz Arun și că fiul ei a fost, de asemenea, agresat. "Această hotărâre prin care cazul poate fi judecat este vestea bună pe care o așteptam", a declarat ea, printre lacrimi, pentru Al Jazeera. "Încă îmi amintesc ziua în care mi-au luat soțul. L-au bătut și mi-au bătut fiul în fața mea. Încă îi văd cum îl lovesc când închid ochii. Vreau dreptate pentru amândoi".

Un alt reclamant identificat doar ca John Doe a declarat că a salutat hotărârea. "Vrem să mergem în America pentru ca totul să fie clar. Vrem ca instanța să audă totul, astfel încât să putem cere dreptate", a declarat acesta pentru Al Jazeera. "Am așteptat tot acest timp și scopul nostru a fost întotdeauna să ajungem la tribunal de la început".

ExxonMobil a negat totul

ExxonMobil a negat că ar fi avut cunoștință de orice încălcare a drepturilor omului la momentul respectiv și a susținut că nu poate fi trasă la răspundere pentru abuzurile care au avut loc, deoarece nu le-a ordonat sau autorizat. "Ne-am luptat cu aceste afirmații nefondate timp de mulți ani. Afirmațiile reclamantului sunt lipsite de temei", a declarat purtătorul de cuvânt al ExxonMobil, Todd Spitler, într-o declarație. "În timp ce își desfășoară afacerile în Indonezia, ExxonMobil a lucrat timp de generații pentru a îmbunătăți calitatea vieții în Aceh prin angajarea de lucrători locali, furnizarea de servicii de sănătate și investiții extinse în comunitate. Compania condamnă cu fermitate încălcările drepturilor omului sub orice formă." Declarația a adăugat că societatea "analizează în prezent decizia [judecătorului Lamberth] și ia în considerare următorii pași". Când a fost întrebat despre declarație, ea a fost descrisă drept "un nonsens". "ExxonMobil nu a ajutat pe nimeni în Aceh, ei doar spun povești pentru a încerca să se apere acum", a declarat acesta pentru Al Jazeera.

Context

ExxonMobil - o fuziune între Mobil Oil Indonesia și compania americană Exxon - este acuzată că ar fi plătit 500.000 de dolari pe lună membrilor armatei indoneziene pentru a păzi uzina sa de petrol și gaze din Lhoksukon în timpul unui război civil lung și sângeros între separatiștii din Aceh și armata indoneziană.

Cei 11 reclamanți susțin că gărzile de securitate au efectuat raiduri de amploare în satele locale, unde au agresat locuitori nevinovați sub pretextul de a elimina suspecții de separatism.

Încă nu a fost stabilită o dată pentru proces, care va depinde de acordarea de vize pentru ca reclamanții să poată vizita SUA pentru a depune mărturie în persoană.

În aprilie, ExxonMobil a fost sancționată cu o pedeapsă rară, după ce Lamberth a decis ca gigantul petrolier să plătească 288.900,78 de dolari pentru onorarii și cheltuieli legale avocatului reclamantului, în urma unei depoziții ratate.

"Acesta va fi cu siguranță un proces de urmărit, deși Exxon ar putea căuta să ajungă la o înțelegere acum", a declarat pentru Al Jazeera Michel Paradis, avocat specializat în drepturile omului și lector la Columbia Law School din New York.

"Până în acest moment, Exxon avea toate motivele să lupte, fie și numai pentru a descuraja procese similare în viitor. Acest calcul se schimbă acum, deoarece nu mai există niciun beneficiu, iar riscurile sunt acum toate de partea Exxon", a adăugat Paradis, referindu-se la expresia latină pentru o amenințare juridică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.