Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS cere în instanță eliminarea unor taxe la OSIM

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care a dat în judecată Guvernul României solicitând simplificarea procedurilor și eliminarea taxelor inutile percepute de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), își va pleda cauza la primul termen al procesului, în luna octombrie.

Potrivit FACIAS, explicațiile oferite de guvern nu sunt în concordanță cu realitatea.

„Guvernul României se apără invocând faptul că actualele taxe percepute de OSIM sunt rezultatul unui amplu proces de consultare și revizuire la nivel european, care a avut drept scop armonizarea dintre legislațiile interne cu cea a Uniunii Europene. Însă, o simplă comparație făcută între România și alte state UE, așa cum sunt Polonia, Germania sau Slovacia, arată faptul că OSIM are un număr mult mai mare taxe față de alte țări. Un exemplu elocvent este faptul că și în 2023 OSIM percepe o taxă pentru banala operațiune de eliberare a unei copii. Revoltător este și faptul că tocmai OSIM, instituția care ar trebui să susțină inovația și progresul, este restanțieră la un capitol esențial: digitalizarea. De fapt, chiar acest aspect împiedică eliminarea unor taxe, după cum chiar Guvernul României recunoaște. La ora actuală, OSIM nu are capacitatea de a elibera online certificatele de înregistrare/reînnoire, o taxă care se ridică la aproape 50 de euro și care ar putea fi eliminată prin digitalizare”, spune FACIAS.

De asemenea, în România există mai multe taxe care nu sunt percepute la nivelul UE, iar acestea ar trebui să dispară, consideră FACIAS.

„O altă problemă a cărei rezolvare a fost cerută de FACIAS este cea a diferențierii făcute de OSIM între mărcile în format color și cele alb-negru, existând diferențe foarte mari de taxe între aceste două tipuri. Se ajunge în situațiile în care depunerea mărcii se face frecvent în albnegru, deși ea este folosită color. Explicațiile Guvernului, legate de dificultatea examinării celor două tipuri de mărci, este nu doar nesatisfăcătoare, ci de-a dreptul ridicolă. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală nu percepe nicio astfel de taxă, dovedind astfel că modul de operare al OSIM este cu mult în urma standardelor actuale. Prin această acțiune juridică, FACIAS își reafirmă angajamentul de a lupta împotriva abuzurilor statului și de a proteja drepturile cetățenilor români, în condițiile în care inovarea este esențială pentru progresul societății”, transmite FACIAS.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.