Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fanii sunt în stare de șoc! Un membru al trupei Vunk, reținut de procurorii DIICOT

diicot

Dan Nicolau, trompetistul trupei Vunk, a fost reţinut de procurorii DIICOT într-un dosar de cămătărie, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. 

Procurorii DIICOT au efectuat joi 29 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Prahova, la persoane bănuite de constituirea de grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătă, înşelăciune, deturnarea licitaţiilor publice şi spălare de bani. 

Printre cei vizaţi de ancheta procurorilor se află un executor judecătoresc, un avocat, dar şi trompetistul Dan Nicolau. 

Potrivit anchetatorilor, gruparea era condusă de un om de afaceri, care oferea bani cu împrumut unor persoane aflate de regulă într-un impas financiar de moment. Pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanţie imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.

Ţuţuianu, prima REACŢIE după deciziile din CEX. Ce spune fostul ministru legat de atitudinea lui Iohannis


Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 - 2016, membrii grupării au acordat împrumuturi băneşti mai multor persoane, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare şi primind de la debitori drept garanţie autoturisme de lux sau imobile. 

De asemenea, pentru a îngreuna o eventuală anchetă, membrii grupării au ales să "mascheze" activitatea de cămătărie prin încheierea unor acte notariale de împrumut, în care debitorii erau convinşi să semneze pentru sume mai mari decât cele primite efectiv, incluzând astfel dobânda ascunsă ce trebuia plătită. 

Membrii grupării executau silit debitorii imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente, ci de a obţine proprietăţile puse garanţie. A fost nevoie, astfel, de atragerea în circuitul infracţional a unui executor judecătoresc, care se ocupa cu vânzarea ilegală a imobilelor la licitaţii publice. 

"Astfel, se poate observa o ascensiune fulminantă a executorului judecătoresc în cadrul grupului infracţional organizat, după momentul aderării sale acesta ajungând în eşalonul decizional, erijându-şi, în unele cazuri, chiar rol de coordonator, având ultimul cuvânt în ceea ce priveşte oportunitatea sau necesitatea unor acţiuni sau inacţiuni menite să apere interesele grupului infracţional organizat. Prin cunoştinţele sale juridice şi calitatea sa de executor judecătoresc a condus gruparea infracţională organizată la un alt nivel de realizare a câştigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată (de cele mai multe ori mai mici decât suma împrumutată efectiv), la câştiguri însemnate (obţinerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitaţie publică, deturnarea acestor licitaţii publice şi adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparţinând debitorilor la preţuri de cel mult 30% din valoarea de piaţă", susţin anchetatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.