Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără firme de stat competitive, democrația este de operetă

facebook.com
Alexandru Petria

O țară care nu are companii de stat potente trebuie să baleteze pe gheața dintre voința alegătorilor și a reprezentanților coloșilor economici și financiari. Care concordă uneori, dar cel mai adesea sunt antagonice.

Marea greșeală a comuniștilor n-a fost fabricile și întreprinderile de stat, ci ideologia din spatele lor. Planificările, stabilirea artificială a prețurilor, strategia populistă de angajări.

Dezideologizată, proprietatea de stat în economie ar aduce un plus de decență în ratele profiturilor, în beneficiul populației.

În cazul concurenței rezonabile a statului, și particularii sunt nevoiți să reducă prețurile, s-ar evita arbitrariul dictatului economic, care-l are în subantrepriză și pe cel politic.

O țară responsabilă își înființează masiv companii de stat, investește în ele încât să ocupe o poziție dominantă în câmpul economic, astfel ca profitul să alimenteze constant și la greu bugetul statului.

Sigur, ideea nu este agreeată de exponenții capitalului particular, deoarece au nevoie ca de cancer și sifilis de un competitor serios, credibil, cu bonitate. Tocmai vehemența cu care se împotrivesc e un motiv, în plus, ca înființarea lor să fie transformată în prioritate politică de grad 0. Una de urgență, în atingere cu siguranța națională.

Fără firme de stat competitive, o țară are suveranitatea o poveste de excitat mental naivii. Iar democrația de operetă.

Alexandru Petria

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.